A Szociális Biztosító magasabb összegű fájdalomdíjat fizet majd

A Szociális Biztosító magasabb összegű fájdalomdíjat fizet majd

A Szociális Biztosító magasabb összegű fájdalomdíjat és a társadalmi érvényesülési esélyek romlása miatt járó kártérítést fizet majd azoknak az alkalmazottaknak, akiket munkabaleset ért vagy munkavégzésből adódó megbetegedésben szenvednek.

A baleset-biztosítási egyszeri járulékról van szó, melyet kárpótlásként fizetnek a megromlott egészségért vagy a munkabaleset, illetve munkavégzéssel összefüggő megbetegedés következtében szükségessé vált kezelésért, illetve az egészségkárosodás következtében csökkent társadalmi érvényesülési lehetőség ellensúlyozására.

Hírdetés

Az egészségügyi minisztérium javaslatot készít elő a fájdalomdíj és a társadalmi érvényesülési esély csökkenése után járó kompenzáció 2024-es évre szóló összegére, melyek meghatározásánál a 2023-as évi bruttó havi átlagbérből indulnak ki, a Szlovák Statisztikai Hivatal meghatározása alapján.

A tavalyi bruttó átlagbér összegét 1430 euróban határozták meg, ennek két százalékával számolva a baleseti járulékok pontösszege idén 9,7 százalékkal, 2,52 euróval 28,60 euróra emelkedik.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »