A szlovákiai polgárok évente négy kilogramm csokoládét esznek meg

A szlovákiai polgárok évente négy kilogramm csokoládét esznek meg

Egy főre vetítve 17,6 százalékkal nőtt tavaly a csokoládéfogyasztás Szlovákiában. Minden hazai polgár évente átlagosan négy kilogramm csokit eszik meg.

Róbert Vlačuha, a Szlovák Statisztikai Hivatal munkatársa szerint a járvány első évében a csokoládéfogyasztás 3,4 kilogrammra esett vissza. A szlovákiai polgárok 2012-ben és 2014-ben fogyasztották a legtöbbet, ekkor fejenként átlagosan 5,1 kilogramm csokoládét és csokoládétartalmú édességet ettek meg. Erről a Szlovák Statisztikai Hivatal kommunikációs osztálya tájékoztatott a csokoládé világnapja alkalmából, amelyet július 7-én ünnepelnek, hiszen 1550-ben ezen a napon került az európai piacra mexikói termékként.

– közölte a  Szlovák Statisztikai Hivatal.

Hírdetés

2020-ban 3,6 millió tonna csokoládét állítottak elő az Európai Unióban. Az Eurostat adatai szerint a fő előállító Németország és Olaszország volt, ahonnan az Európai Unió össztermelésének csaknem fele származik. Szlovákia közel 3,5 tonnás termelésével az egyik legkisebb csokoládétermelő.

Tavaly 57 ezer tonna csokoládét hoztak Szlovákiába, összesen 264,7 millió euró értékben. A legnagyobb mennyiségben Csehországból, Németországból, Belgiumból, Franciaországból és Bulgáriából importáltak csokoládét. Szlovákiából ugyanakkor összesen 53,9 ezer tonna csokoládét exportáltak 218,3 millió euró értékben.

A legtöbb csokoládét és csokoládéterméket Magyarországra, Csehországba, Lengyelországba, Ausztriába és Németországba exportálták. Egy tábla tejcsokoládé (100 gramm) tavaly átlagosan egy euróba került a szlovákiai boltokban, az ugyanilyen súlyú főzőcsokoládé 0,8 euróba került. Az előző öt év átlagához képest kismértékben változtak az árak, a tejcsokoládé 0,2 százalékkal drágult, a főzőcsokoládé ára pedig 0,8 százalékkal csökkent.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »