A szegedi jezsuita szakkollégium helyreállítására gyűjtenek

A szegedi jezsuita szakkollégium helyreállítására gyűjtenek

Beázott tereinek helyreállítására, állagmegóvására szervez gyűjtést a Jósika utca 33. szám alatt múködő Kaszap István Jezsuita Szakkollégium. Eddig a szükséges egymillió forint 37 százaléka gyűlt össze adománygyűjtő oldaluk információi szerint.

„Májusi eső aranyat ér!” – tartja a mondás. A szegedi jezsuita szakkollégium esetében sajnos ez nem bevételt, hanem kiadást jelent, az intézményt ugyanis egy nem várt feladattal ajándékozta meg a tavaszi időjárás. Az áprilisban kezdődő, majd májusban folytatódó esőzés felszínre hozta az öregedő épület egyik hibáját. Tizenkét nm-es emeleti teraszuk vízszigetelése az évek során meggyöngült, s ez a terasz alatti könyvtár beázásához vezetett. Szakemberek szerint a terasz járólapjának részleges felszedése, új vízszigetelés, a vizet levezető csatorna javítása csak az első lépés ahhoz, hogy a vizsgaidőszakban ezeket a tereket használó kollégisták megfelelő környezetben tanulhassanak és legyenek közösségben.

Habár első ránézésre nem látszanak óriási hibák, a teraszról szivárgó víz a könyvtár falát olyan mértékben rongálta, hogy több helyen vakolatot is kell bontani. A javítással meg kell várniuk, hogy a fal kiszáradjon, de a munkűt nem halasztgathatják sokáig, mert az őszi-téli csapadékos idő megérkezése és fagy beállta előtt be kell fejezni a munkálatokat, hogy ne romoljon tovább az épület állaga, nem beszélve arról, hogy szakkollégistáknak minőségi környezetet akarnak biztosítani.

„Szakkollégiumunkban szeretnénk olyan otthonos környezetet teremteni, amelyben fiataljaink kiteljesedhetnek, és tanulmányaikhoz megfelelő hátteret kaphatnak” – vallja Szőcs E. László SJ kollégiumi lelkész, hozzátéve, hogy időben kell lépni a mindenki számára nehéz anyagi helyzetben, hiszen a biztosító állagromlásra nem kötelessége fizetni.

A helyreállítás hosszú távú biztosítása a terasz burkolatának átalakítása, vízszigetelése és a könyvtár falának rendbetétele mellett megköveteli, hogy tetővel lássák el az épületrészt. A faszerkezetre épülő polikarbonát tető megóvná a teraszt a további fagykároktól, időjárási viszontagságoktól, s elősegítené öregedő épületünk állagmegóvását. (Ezzel az eljárással olcsóbb és biztonságosabb megoldást választanak, mintha a teljes teraszt és annak hátfalát újítanák fel.)

Hírdetés

A július–augusztusban felmerülő költségek (az alapanyag-beszerzés és a szakemberek munkadíja együttesen) az alábbiak: terasz csempéjének, vízszigetelésének helyreállítása: 150 ezer forint; könyvtár falának javítása: 50 ezer forint; tető a teraszra: 800 ezer forint. Az összköltség tehát 1 millió forintra jön ki.

A Kaszap István Jezsuita Szakkollégium kéri, aki teheti, támogassa az energiaárak megugrása következtében egyre elviselhetetlenebb anyagi nehézséggel küzdő kollégium nem várt kiadásait, hogy a hallgatók minőségi környezetben fejleszthessék magukat.

Adományozni ezen az oldalon keresztül lehet.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »