A somorjai és tejfalui zsidóságról a helyi temetőkben

A somorjai és tejfalui zsidóságról a helyi temetőkben

A múlt héten Somorja város képviselői, s a városi hivatal alkalmazottainak egy csoportja tett látogatást a tejfalui és somorjai zsidó temetőben, akikhez néhány helyi lakos is csatlakozott.

A tejfalui és somorjai sírkert, illetve az itt élő zsidóság részletes történetéről Hevera Ján, a Somorja területén elhelyezkedő zsidó temetők gondnoka beszélt az érdeklődőknek.
A tejfalui zsidó temetőbe a 18. százban kezdtek temetkezni, s ez volt a Felső-Csallóköz legnagyobb izraelita temetkezési helye, melyet abban az időben a falutól egy kilométerre, a Duna két holtága között hoztak létre, s amelyet az évek során a helyiek körbeépítettek.
A zsidók a temető alapításakor még nem használtak vezetéknevet, így csak egy keresztnév áll a sírköveken, melyek közül a legrégebbi 1739-ből származik, s egy Frajdl nevű lányé, Ábrahám leányáé.

Miivel a régi homokkő meglehetősen nehezen viseli az extrém nedvességet és forróságot, becsomagolják őket, hogy jobban bírják az időjárás viszontagságait.

Hírdetés

A temetőszemle a tavaly kitakarított somorjai zsidó temetőben folytatódott, melynek története a 19. század végére nyúlik vissza. A somorjaiak csak a zsidó hitközség megalakulása után kezdték ebbe a sírkertbe temetni a halottaikat, ahol monumentális, a tejfalui temetőben lévő sírkövektől jóval nagyobb, márvány sírkövek vannak, rajtuk latin betűs feliratokkal. Többek között 17 első világháborús zsidó hadifogoly is nyugszik itt. A somorjai temetőben halottasház is volt, ahol az elhunytat ideiglenesen elhelyezték, amíg a zsidó szertartásoknak megfelelően végső nyugalomra nem helyezték.

Mivel a tejfalui és a somorjai zsidóság nagy része a holokauszt áldozatául esett, a képviselők és a városházi alkalmazottak egy csoportja emlékükre táblát kíván elhelyezni az egykori zsinagóga falán.

forrás: samorin.sk

(Méry János/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »