A segítségnyújtásról egyeztettek az erdélyi történelmi magyar egyházak

A segítségnyújtásról egyeztettek az erdélyi történelmi magyar egyházak

Az ukrajnai háború miatti segítségnyújtás lehetőségeiről egyeztettek hétfőn délután Szatmárnémetiben az erdélyi történelmi magyar egyházak vezetői és az egyházi segélyszervezetek képviselői.

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházerület püspöke a történelmi magyar egyházak vezetőinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón a szatmárnémeti püspöki palotában 2022. március 7-én. MTI/Kiss Gábor

Az ukrajnai háború miatti segítségnyújtás lehetőségeiről egyeztettek hétfőn délután Szatmárnémetiben az erdélyi történelmi magyar egyházak vezetői és az egyházi segélyszervezetek képviselői.

 

 

Pál József Csaba, a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye püspöke.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón a vendéglátó Schönberger Jenő szatmári római katolikus megyés püspök elmondta: elsősorban tájékozódni kívántak, hogy a megfelelő segítséget nyújthassák. A püspök az imádság erejét is kiemelte. Mint fogalmazott: „A béke Isten ajándéka, ezt nem lehet kierőszakolni politikai nyomással, csak imádsággal”.

 

Hírdetés

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházerület püspöke.
   
A kárpátaljai helyzetről beszámoló Popovicsné Palotay Márta, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye válságstábjának vezetője elmondta: Kárpátalján ugyan eddig nem hullottak bombák, de ott is nyomasztó a háborús hangulat. A magyar közösség egy része elmenekült, és Ukrajna legnyugatibb megyéjében más vidékekről érkezett menekültek torlódtak fel. Egyre kevesebb az üzletekben az élelmiszer, fogy az üzemanyag, nem működnek a bankautomaták, bezártak az iskolák, általános a szorongás, a létbizonytalanság érzése. Aki otthon maradt, állandóan amiatt vívódik, hogy ha marad, holnap el tud-e még menni, nem záródnak-e el a menekülési útvonalak.

Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke.
   
A válságstábvezető azt kérte, hogy senki ne induljon el Erdélyből segélyekkel anélkül, hogy előzetesen felvette volna a kapcsolatot a segélyszervezetekkel, és megtudta volna, hogy éppen mire van szükség.

 

Kerekes László, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye segédpüspöke.
   
Csaknem valamennyi egyházi vezető a tapasztalt szolidaritási hullámról számolt be. Elmondták, hogy pénzgyűjtésbe kezdtek a bajbajutottak megsegítésére, és összeírták az egyházi szálláshelyeket, ahová menekülteket fogadhatnak be.

 

Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Magyar Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke. 
   
Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke azt tartotta kihívásnak, hogy jól tudjanak segíteni. Közölte: a drága üzemanyagköltségek mellett nem érdemes belső Erdélyből élelmiszert szállítani Kárpátaljára, inkább a pénzt kell eljuttatni, és a határ közelében kell megvásárolni mindazt, amire szükség van.

Kovács István unitárius püspök fontosnak tartotta, hogy ne csak a menekülőket, hanem az otthon maradókat is segítsék.
   
Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök elmondta: tolmácsokat, fordítókat próbálnak toborozni, hogy szót tudjanak érteni a menekülőkkel.

 

Popovicsné Palojtay Márta, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye válságstábjának vezetője.
   
A sajtótájékoztató végén Popovicsné Palotay Márta arra kérte a jelenlévőket, hogy imádkozzanak a békéért, azért, hogy a háború sújtotta emberek szívében is megszülessen a béke, hogy a családok együtt lehessenek, hogy a gyermekek minél kevesebb lelki sérüléssel vészeljék át a nehéz időket.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »