A Rimaszombatban megnyílt Sisi: Egy élet ruhákban elmesélve című kiállítás képeken

A Rimaszombatban megnyílt Sisi: Egy élet ruhákban elmesélve című kiállítás képeken

A Sisi: Egy élet ruhákban elmesélve című kiállítás Erzsébet királyné (1837-12. 24 – 1898. 9. 10) ruháinak szentelt tárlat 2024. május 18-án nyílt meg a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban.

A kiállításon látható ruhamásolatok szerzője a gödöllői Czédly Mónika, aki hivatásos varrónő. A 19. század és Erzsébet császárné ruhatára ihlette esküvői ruhákat tervez és varr. Czédly Mónika családja 1886 óta foglalkozik szabászattal, dédnagyapja D’Elia Ferenc abban az évben alapított ruhaüzletet Budapesten D’Elia néven.

Rimaszombatba immáron második alkalommal jutottak el a 2019-es nagy sikernek örvendő „Őfelsége Sisi – ruhák és jelmezek” című kiállítás után. A kollekció azóta új ruhadarabokkal bővült.

Hírdetés

Sisi magyar királynévá koronázásának 140. évfordulója (1867 – 2007) alkalmából Czédly Mónika elkészítette az Emil Rabending 1866-os fényképe szerint rekonstruált „koronázási ruhát”, melyet a királyné a koronázási ünnepségsorozaton viselt. Az idei Sisi-kiállítás emléket állít a 170 évvel ezelőtt, 1854-ben kötött házásságának is. A múzeumba látogatók az esküvő hetén viselt ruha mellett megtekinthetik még a királyné lovaglóruhájának mását, díszmagyarjának kópiáját, a gyémántcsillagokkal díszített viseletét, Korfun használt ruháit, valamint azt is, amelyben 1898. szeptember 10-én Genfben meggyilkolták. Sisi ruhái mellett a királyné udvarhölgyének és felolvasójának, valamint két Andrássy-viseletnek a másolatát, és a királyné gyermekeinek ruháit is megcsodálhatják az érdeklődők. A ruhadarabok kézi varrással és eredeti fotók vagy festmények alapján készültek.

A tárlat, melyet a kurátori vezetéssel nyitottak meg az idei Múzeumok éjszakán, 2024. augusztus 31-ig tekinthető meg a Gömör-Kishonti Múzeum termeiben. A kiállítás a Besztercebányai Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg.

Gecse Attila felvételei

(HE/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »