A repüléssel kapcsolatos kiállítást terveznek Losoncon

A repüléssel kapcsolatos kiállítást terveznek Losoncon

A Losonci Városi Múzeum folytatja érdeklődésre számot tartó, interaktív művelődési kiállításainak sorozatát a helyi zsinagóga helyiségeiben. Ezúttal a repüléssel kapcsolatos tárgyakat, dokumentumokat mutatják be a nagyközönségnek. Ugyanakkor a Szlovák Nemzeti Felkelés 80. évforudlója alkalmából a város szülöttéről, a felkelés résztvevőjéről és mártírjáról, dr. Brüll Zoltánról is megemlékeznek. A TASR hírügynökséget erről Andrea Moravčíková, a múzeum vezetője tájékoztatta.

„Folytatjuk a már eddig is nagyon sikeres kiállításaink sorozatát a zsinagógában. Az elmúlt időszak érdekfeszítő kiállítása, Az óceánok óriásai után, amelyre mintegy 10 000 látogató volt kíváncsi, a levegőbe visszük az érdeklődőket. A kiállítás a repülőgépekről, a pilótákról és mindarról szól majd, ami az aviatikával összefügg” – fejtette ki Andrea Moravčíková, hozzátéve, hogy az interaktív kiállítást Csehországban állították össze, onnan jön hozzánk Szlovákiába, és Losoncon lesz az úgymond premierje.

A nagy formátumú interaktív kiállításokat a múzeum 2019-ben kezdte, akkor a híres kínai terrakotta hadsereg katonáinak figuráit mutatták be. Egy évvel később következtek Leonardo da Vinci gépei, majd mesefigurákat állítottak ki a Sárkányok és sárkányölők című tárlaton, ezután jött Az óceánok óriásai elnevezésű kiállítás.

Hírdetés

A nyári hónapokban a Szlovák Nemzeti Felkelés 80. évfordulja alkalmából erre az eseményre összpontosítanak. Kiállításon kívánják bemutatni a város szülötte, dr. Brüll Zoltán élettörténetét. Brüll Zoltán a Szepességben működött orvosként, majd zsidó származása miatt nem folytathatta munkáját.

Elkötelezett és lelkes hegymászó volt, a Szlovák Nemzeti Felkelés idején csatlakozott a partizánokhoz, ahhoz az egységhez, amely a Magas-Tátrában, a Kapor-völgyben harcolt. Ellátta a parizánokat, de megmentette egy német katona életét is. Éppen ő mozgósította a német egységeket, amelynek katonái aztán rajtaütöttek a partizánokon, és a Krivány alatt egy bunkerben végeztek Brüll Zoltánnal és több társával.

nemrég Losonc zománcgyáráit és harangöntő műhelyeit mutatták be, amelyek a múltban sok embernek adtak munkát és megélhetést a városban, de a környék lakóinak is.

(BM/Felvidék.ma/Teraz.sk) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »