Sulyok Tamás a császárvárosban

Sulyok Tamás a császárvárosban

Közölték azt is, hogy az osztrák elnök támogatásról biztosította egy bécsi magyar nyelvű középiskola létrehozásának tervét.

Alexander Van der Bellen osztrák elnök (b) katonai tiszteltadással fogadja Sulyok Tamás köztársasági elnököt a bécsi államfői rezidencia, a Hofburg előtt 2024. július 3-án. MTI/Bruzák Noémi

Hírdetés

A magyar-osztrák kapcsolatok kiválóak, a két ország viszonya stratégiai partnerségen alapul, barátság jellemzi – közölte a Sándor-palota az MTI-vel szerdán, miután Sulyok Tamás köztársasági elnök Bécsben találkozott osztrák kollégájával.

Mint írták, Alexander Van der Bellen és Sulyok Tamás egyetértett abban, hogy „a jelenlegi, rendkívüli időkben minden eddiginél fontosabb a szomszédos országok közötti jó és kiegyensúlyozott együttműködés, valamint a folyamatos és rendszeres kapcsolatok fenntartása”.
   
A két ország gazdasági és kulturális kapcsolatai is kiválóak, viszonyuk stratégiai partnerségen, évszázadokra visszanyúló történelmi összefonódásokon alapul, barátság jellemzi – emelték ki.
   
Közölték azt is, hogy az osztrák elnök támogatásról biztosította egy bécsi magyar nyelvű középiskola létrehozásának tervét.
   
A burgenlandi határátkelők forgalomkorlátozásával kapcsolatban a felek egyetértettek abban, hogy közös cél a probléma mihamarabbi megoldása és a határforgalom zavartalanságának biztosítása. Ennek érdekében a kormányok között konstruktív tárgyalások folynak – írták a közleményben.
   
A magyar államfő tájékoztatta továbbá osztrák partnerét a magyar soros EU-elnökség céljairól, amelyek kapcsán a felek hangsúlyozták az EU versenyképessége növelésének fontosságát, valamint mindketten kiemelten fontosnak tartották a Nyugat-Balkán országainak mihamarabbi csatlakozását az Európai Unióhoz.
   
Sulyok Tamás osztrák partnerét hivatalos budapesti látogatásra invitálta.
   
A Sándor-palota tájékoztatása szerint az osztrák elnökkel folytatott megbeszélés után Sulyok Tamás találkozott Wolfgang Sobotka osztrák házelnökkel, akivel egyebek között az ukrajnai háborúról és a nemzeti kisebbségi jogok védelmének szükségességéről folytatott tárgyalást – utóbbi fontosságával az osztrák házelnök is egyetértett.
   
A megbeszélésen szóba került továbbá az Európában növekvő antiszemitizmus is, amelyet a Hamász palesztin iszlamista szervezet tavaly októberi támadása felerősített.
   
Ezzel kapcsolatban a magyar államfő azt mondta: „Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmus kapcsán. Kiállunk Izrael mellett, mert joga van az önvédelemhez.”
   
Sulyok Tamás elítélte a terrorizmus minden formáját, hozzátette ugyanakkor, hogy a palesztin nép és a Hamász közé nem lehet egyenlőségjelet tenni.
   
A kiváló gazdasági és kulturális kapcsolatokat méltatva a magyar államfő azt mondta, hogy éppen idén 100 éve állították fel a bécsi Collegium Hungaricumot, az első magyar kulturális intézményt külföldön.
   
Sulyok Tamás a megbeszélések után megkoszorúzta Semmelweis Ignác szobrát a bécsi Orvostudományi Egyetemen. Az államfő délután találkozik az ausztriai magyarság képviselőivel, este pedig részt vesz a magyar EU-elnökség nyitókoncertjén.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »