A rendőrség Szlovákia-szerte 995 bombafenyegetést regisztrált az iskolák ellen kedden. Az üggyel a NAKA foglalkozik

A rendőrség Szlovákia-szerte 995 bombafenyegetést regisztrált az iskolák ellen kedden. Az üggyel a NAKA foglalkozik

A rendőrség kedden 995 bombatámadással kapcsolatos fenyegetést regisztrált iskolák ellen. Emellett 110 banképület elleni bombafenyegetést és 40 elektronikai üzlet elleni bombafenyegetést is rögzített – tájékoztatott a közösségi oldalán.

  „A bombafenyegetés mértéke extrém. A rendőrség teljes erőbevetéssel dolgozik, ellenőrzi az iskolák biztonságát, és igyekszik azonosítani az elkövetőt“

– közölték a rendőrök.

Tájékoztatásuk szerint Pozsony megyében 84, Trencsén megyében 111, Nyitra megyében pedig 207 iskolában volt bombariadó. Nagyszombatban megyében 105, Eperjes megyében 125 iskolában regisztráltak bombafenyegetést. Kassa megyében 107, Besztercebánya megyében 62, míg Zsolna megyében 194 fenyegetés volt.

„Ezt az összehangolt akciót a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vizsgálja, amely különösen súlyos terrortámadás bűntette miatt indított büntetőeljárást, amiért húsztól huszonöt évig terjedő vagy életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthat az elkövető”

– közölte a rendőrség.

Hozzátette: intenzíven dolgoznak az ügy tisztázásán és az e-mailek küldőjének felkutatásán. Együttműködnek más biztonsági szolgálatokkal és külföldi partnerekkel is.

Hírdetés

„Minden intézkedést megteszünk annak érdekében, hogy az emberek élete és egészsége ne kerüljön veszélybe. A rendőrség nem veszi félvállról az ilyen fenyegetéseket, ezért az intézkedésekbe a NAKA-n kívül más egységeket is bevontunk”

– magyarázták a rendőrök. Az akcióba bevonták a pirotechnikusokat, a speciálisan kiképzett szolgálati kutyás kutyavezetőket és az egyes rendőri kerületi igazgatóságok rohamrendőri egységeit.

Breaking! Bombariadó van több felvidéki magyar alapiskolában

A rendőrség saját elmondása szerint kapcsolatban áll az egyes iskolákkal, amelyek teljes körű együttműködést biztosítanak számukra. „Hasonló e-maileket küldtek a múlt héten Pozsony megy több mint 120 iskolájába” – emlékeztettek.

Maroš Žilinka főügyész a közösségi oldalán úgy reagált, hogy az iskolákban ismétlődő bombafeljelentések a jellemtelenség, az érzéketlenség és a felelőtlenség megnyilvánulásai. „A jogvédő szervek megalkuvás nélkül fognak reagálni az ilyen jogellenes megnyilvánulásokra” – jelentette ki.

A bombákról szóló névtelen bejelentés bűncselekmény. Az elkövetőket magas börtönbüntetéssel, vagy akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is sújthatják. A rendőrség nem becsül alá egyetlen bejelentést sem, és kellő figyelmet fordít rá – tájékoztatta a TASR-t a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma.

„Biztonsági erőink teljes erővel azon dolgoznak, hogy minden egyes esetet ellenőrizni tudjanak, a névtelen elkövető személyazonosságát feltárják, és fenyegető tetteiért büntetőjogi felelősségre vonhassák”

– mondta Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter (Hlas-SD).

Teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »