A rendőrség kihallgatta Berényi Józsefet, mert Dunaszerdahelyen "bezárt egy szlovák iskolát"

„A mai napon rendőrségi kihallgatáson vettem részt Nagyszombatban, mivel a Szlovák Értelmiségiek Egyesülete feljelentést tett személyemmel kapcsolatban. A csoportosulás szerint Dunaszerdahelyen megszüntettem egy szlovák iskolát.” – áll abban a közleményben, amelyet Berényi József juttatott el szerkesztőségünkhöz.

A feljelentők beadványuk második pontjában azt állították, hogy az idei év június 4-én Komáromban és Dunaszerdahelyen, az Összetartozás tánca rendezvényen, államellenes beszédek hangzottak el, amelyekben a felszólalók a szlovák nemzet ellen uszították a hallgatóságot.

Az első témával kapcsolatban elmondtam, hogy az elmúlt választási időszakban Nagyszombat megye több iskolaösszevonást is végrehajtott, illetve Dunaszerdahelyen a nyelviskola megszüntetése után azt a Vámbéry Ármin Gimnázium részeként azonnal újra megnyitottuk.

– írja Berényi, hozzátéve, az intézmény azóta is sikeresen működik. 

Berényi a rendőrségen hangsúlyozta, mint megyei alelnök iskolát sem létrehozni, sem megszüntetni nem tud, ehhez megyei testületi döntés és minisztériumi hozzájárulás is szükséges. 

Hírdetés

A június negyedikei eseményekkel kapcsolatban leszögezte, ezen a napon máshol tartózkodott, a korábbi évekkel ellentétben sem a komáromi, sem a dunaszerdahelyi rendezvényen nem vett részt.

Ezen a napon a felszólalók visszatekintenek a trianoni döntésre és annak következményeire. Mi, magyarok 2010 óta ezen a napon az Összetartozás napját ünnepeljük szerte a világon. A beszédek nem valakivel szemben, hanem valamiért hangzanak el, s ezek nem uszító jellegűek. 

Mind a Szövetség, mind a Csemadok képviselői már a múltban is többször kijelentették, hogy tiszteletben tartjuk Szlovákia területi egységét és azon belül próbáljuk céljainkat megvalósítani – hangsúlyozta Berényi. A feljelentést egy Branislav Čech nevű személy írta alá. A vizsgáló tiszt nagyon korrekt és emberi módon állt hozzá a kihallgatáshoz, rosszindulatnak vagy magyarellenességnek részéről semmi jelét nem tapasztalta – teszi hozzá. 

Berényi azzal zárta nyilatkozatát, hogy szerinte a Szlovák Értelmiségiek Egyesülete nevű csoportosulásnak „köszönhetően” a közeljövőben több feljelentés is érkezik majd a Szlovákiában tevékenykedő magyar közszereplőkre, mert

a beadványukat elolvasva láthattam, hogy aprólékosan szemlézik, hogy mit mondunk, mit cselekszünk, s ezt komoly ferdítésekkel tálalják. Véleményem szerint az a céljuk, hogy megfélemlítsenek minket, erőt demonstráljanak, hogy érdekképviseletünk ne legyen cselekvő és így sikeres.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »