A rejtett élet védőszentje – Szent József és a világjárvány ismeretlen szenvedői

A Vigilia folyóirat közösségi oldalán részletet tett közzé James Martin SJ Szent Józsefről írt cikkéből, mely a jezsuiták America című lapjában jelent meg.

Tökéletes az időzítés: József példáját és pártfogását nem is ajánlhatta volna figyelmünkbe jobbkor Ferenc pápa.

Tudjuk, hogy József már Jézus nyilvános tevékenysége előtt meghalt; Mária férje kétségkívül jól ismerte a szenvedést. Ezért igazán a pártfogónknak láthatjuk, hiszen megérti a betegséggel kapcsolatos küszködéseinket.

József kétségkívül azokat az erényeket is megtanította Jézusnak, amelyekre szüksége van egy jó asztalosnak: a türelmet (a fának száradnia kell), a jó ítélőkészséget (az egyenesnek egyenesnek kell lennie), az állhatatosságot (a gyaluláshoz idő kell) és a becsületességet (nem szabad túl sokat kérni a megrendelőktől). Ezek az erények szükségesek is voltak Jézus nyilvános tevékenységéhez.

Amint azonban Jézus fellép a nyilvánosság előtt, József eltűnik. Nem is jelenik már meg a kánai menyegzőn, vagyis nyomát vesztjük, amikor megkezdődik Jézus nyilvános szolgálata. Talán már nevelt fia felnőttkora előtt meghalt volna?

Hírdetés

József rejtett élete azoknak is fontos lehet, akiknek hatalmas terhet jelent a válság, s nem tudják, vajon velük van-e még Isten, vajon látja-e őket Isten. József csak néhány pillanat erejéig tűnik fel az evangéliumokban, egyetlen szót sem szól, csendben szolgálja Istent, s egész élete szinte teljesen ismeretlen marad előttünk. Ennek ellenére életét a szeretet számtalan rejtett, láthatatlan, ismeretlenségben maradó cselekedete töltötte meg, s ezért végtelenül értékes.

Rejtett életében bensőségesen részesedik több millió olyan ember, akinek dolga van a járvány idején. Az egészségügyi dolgozók, akik küszködései még a családjuk előtt is rejtve vannak. Az egyedülálló szülők, akik senkinek nem tudják elmondani, mennyire aggódnak gyermekeikért. A felnőttek, akik öreg szülei idősotthonban élnek, s rémülten látják, milyen gyorsan terjed a betegség a lakók között. A pénztárosok, a közúti fuvarozók, a szerelők, akik már a gazdasági válság előtt is nehezen keresték meg mindennapi kenyerüket, és nincs lehetőségük arra, hogy otthonról dolgozzanak. A papok, akik számtalan Covid-beteget temettek el, és attól félnek, nem tudják kellőképpen megvigasztalni családtagjaikat. A fertőzöttek, akik egyedül haldokolnak, s keserűségükben és szorongásukban csak sírni tudnak, nem is értve pontosan, mi történik velük.

Oly sok rejtett élet. A szeretet annyi láthatatlan cselekedete a járvány idején. Annyi titokban elmondott imádság. Mária férje és Jézus nevelőapja mindannyiukat megérti.

Szent József, a rejtett élet védőszentje, védőszentünk a világjárvány idején, imádkozz értünk ebben az évben és mindörökké!

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »