A Pfizer a harmadával kevesebb vakcinát küld Szlovákiába ezen a héten

A Pfizer a harmadával kevesebb vakcinát küld Szlovákiába ezen a héten

Az amerikai-német Pfizer/BioNTech konzorcium által kifejlesztett vakcina szállítása a belga Puurs-i gyógyszergyár bővítése miatt akadozik. A dolgot nem most kezdődött, de a legfrissebb információk szerint Január 18. és február 15. között a konzorcium a tervezettnél kevesebb oltóanyagot lesz csak képes leszállítani Európának.

A Puurs-i üzemet az évi 1,3 milliárd adagos kapacitásról 2 milliárd adagosra növelik – legalábbis, ha minden jól megy.

A február 15. utáni hetekben annyival több vakcina érkezik majd Szlovákiába, hogy néhány lépésben kompenzálja a most tapasztalt késedelmet. Február harmadik hetében például 54 990 vakcina érkezik az országba, ami az eredeti rendelésnél 6,4 százalékkal nagyobb. A rá következő héten 8,3 százalékkal lesz nagyobb a szállítmány a tervezettnél.

Hírdetés

Nem a Pfizer az egyetlen, amelynek gondjai vannak a megrendelések teljesítésével. A minap a brit AstraZeneca jelentette be, hogy a korábban jelzetnél kevesebb vakcinát lesznek képesek leszállítani Európának, állítólag az új koronavírusmutációkkal függ össze a dolog. Szlovákia összesen 3,6 millió ó adag AstraZeneca vakcinát rendelt meg. Az mRNS technológián alapuló Moderna és Pfizer oltóanyagokból (ezeket az EU már engedélyezte) Szlovákia 7,5 millió adagot szerződött le.

Brüsszel fel van háborodva mind a Pfizer, mind az AstraZeneca bejelentése miatt, pedig ez utóbbi esetében épp az EU halogatja az engedélyezést. Az AstraZeneca vakcinája január végén kaphatja meg a zöld jelzést az Európai Gyógyszerügynökségtől.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »