A Parlament megakadályozta, hogy a fedélzeti kamerák felvételei alapján lehessen bírságolni. Pl. az agresszív sofõröket

A Parlament megakadályozta, hogy a fedélzeti kamerák felvételei alapján lehessen bírságolni. Pl. az agresszív sofõröket

A járművezetők tízezrei által beszerzett fedélzeti kamerák, amelyeket azért szereltek fel, hogy legyen bizonyítékuk arra az esetre, ha valami baj történne a forgalomban, használhatatlanok. A Parlament ugyanis elutasította azt a törvényt, amely lehetővé tette volna a rendőrök számára, hogy a közlekedési felvételek alapján bírságoljanak. Ez szinte értelmetlenné teszi még a KRESZ küszöbön álló módosítását is, amely újdonságként büntetné az agresszív magatartást is: ha a rendőr nem látja közvetlenül a bűncselekményt, nem szabhat ki bírságottudósít a Digi24.

Február 27. után, amint arról a KRESZ módosítása kapcsán mi is beszámoltunk, a rendőrök bírságot szabhatnak ki az agresszív közlekedési magatartásért. Viszont a parlamenti döntés következtében, ha nem látja egy rendőr is a cselekményt, a felvételek használhatatlanok.

A törvényhozók a döntésüket azzal indokolták, hogy a rendőrség nem tudja ellenőrizni, hogy valódiak-e a felvételek:

Hírdetés

– „A közlekedésben részt vevők panaszai nagy mértékben lehetnek szubjektívek, bosszúálló felhanggal bírhatnak.

– A számítógépes technológia jelenlegi szintje könnyen lehetővé tenné a videofelvételek megváltoztatását. Egy ilyen montázs elkészítése visszaélésekre ad lehetőséget, a közlekedési rendőrök viszont nem rendelkeznek hatáskörrel vagy illetékességgel a videofelvételek valódiságának igazolásában”.

Egyebek mellett ezekkel az érvekkel élt a Parlament.

Jelenleg a rendőrség csak akkor használja fel a felvételeket, ha azok engedélyezett eszközökkel készültek. (digi24.ro, hírszerk.)

Fotó: Will Myers/Unsplash


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »