A pápa és a fiatalok aláírták az Assisi egyezményt – „Az evangélium gazdaságát építjük”

A pápa és a fiatalok aláírták az Assisi egyezményt – „Az evangélium gazdaságát építjük”

Ferenc pápa és a fiatal közgazdászok támogatják a világgazdasági rendszer javítását célzó szövetséget annak érdekében, hogy jobbá tegyék minden ember életét. A szeptember 24-én aláírt egyezmény az Assisiben megrendezett háromnapos, Ferenc gazdasága elnevezésű rendezvény gyümölcse.

Az Assisiben megszervezett Ferenc gazdasága című rendezvény szeptember 24-én, szombaton az utolsó napjához érkezett. Ferenc pápa ezen a napon csatlakozott a világ minden tájáról érkezett fiatalok ezreihez, hogy aláírja az egyezményt. A fiatalok nevében egy thaiföldi lány, Lily Ralyn Satidtanasarn látta el kézjegyével a dokumentumot. A nyilatkozat a háromnapos rendezvény munkájának eredménye, beteljesíti a pápa kérését, amellyel a fiatal közgazdászokhoz, vállalkozókhoz és változást előidézőkhöz fordult, hogy kötelezzék el magukat a világ megváltoztatása mellett.

Az egyezményben a fiatalok elismerik a „nemzedékükre háruló felelősséget” és arra vállalkoznak, hogy életükben „a ma és a holnap gazdaságát az evangélium gazdaságává teszik”. A Ferenc gazdasága egyezmény egy listát sorol fel arról, hogy miként kellene a globális gazdaságot megváltoztatni a Krisztus evangéliumával való kapcsolat révén. A „béke és nem a háború gazdaságának” kell kialakulnia, amely ellenzi a fegyverek terjesztését, viszont törődik a teremtett világgal, és az emberi személy, a család és az élet szolgálatában áll.

Egy ideális gazdaságban senki sem maradhat le, és mindenki számára elérhetővé és védetté kell tenni a biztonságos, méltó munkát. A pénzügyek ebben a modellben „a reálgazdaság és a munka barátjává és szövetségesévé válnak, nem pedig ellenségükké”. Tiszteletben kell tartani a népek értékeit és kultúráját, miközben csökkenteni kell a szegénységet és az egyenlőtlenséget. A gazdaságot ezért „az emberi személy etikájának kell vezérelnie, és nyitottnak kell lennie a transzcendenciára”. Mindenki számára gazdagságot kell teremtenie azáltal, hogy örömet gerjeszt az anyagi javak helyett. „Hiszünk ebben a gazdaságban” – áll az egyezményben. „Ez nem utópia, mert már építjük. Néhányan közülünk a rendkívül fényes reggeleken már megpillantottuk az ígéret földjének kezdetét.”

*

Az alábbiakban az egyezmény teljes szövegét olvashatják:

Hírdetés

Mi, fiatal közgazdászok, vállalkozók és változást előidézők, akiket Assisibe hívtak a világ minden részéről, tudatában a nemzedékünkre nehezedő felelősségnek, arra vállalkozunk ma egyénileg és közösségileg, hogy életünkben a ma és a holnap gazdaságát az evangélium gazdaságává tegyük, ami: a béke és nem a háború gazdasága; olyan gazdaság, amely ellenzi a fegyverek, különösen a legpusztítóbb fegyverek terjesztését; egy gazdaság, amely törődik a teremtéssel és nem él vissza vele. Egy olyan gazdaság, amely az emberi személy, a család és az élet szolgálatában áll, tiszteletben tartva minden nőt, férfit és gyermeket, időseket, és különösen a leggyengébbeket és a kiszolgáltatottakat. Olyan gazdaság, amelyben a törődés váltja fel az elutasítást és a közönyt; olyan gazdaság, amely senkit sem hagy maga mögött, hogy olyan társadalmat építsünk, amelyben az uralkodó mentalitás által elutasított kövek sarokkövekké válnak. Egy gazdaság, amely elismeri és védelmezi a biztonságos és méltó munkát mindenki számára; egy gazdaság, amelyben a pénzügyek a reálgazdaság és a munka barátja és szövetségese, nem pedig ellensége; egy olyan gazdaság, amely értékeli és megőrzi a népek kultúráját és hagyományait, minden élőlényt és a Föld természeti erőforrásait. Egy gazdaság, amely küzd a szegénység minden formája ellen, csökkenti az egyenlőtlenségeket, és tudja, hogyan mondja Jézussal és Ferenccel együtt: „Boldogok a szegények”. Egy gazdaság, amelyet az emberi személy etikája vezérel és amely nyitott a transzcendenciára; egy gazdaság, amely mindenki számára gazdagságot teremt, amely örömet és nem csak földi javakat szül, mert a boldogság, amelyben nem osztozunk másokkal, nem teljes.

Hiszünk ebben a gazdaságban. Ez nem utópia, mert már építjük. Néhányan közülünk a rendkívül fényes reggeleken már megpillantottuk az ígéret földjének kezdetét.

Assisi, 2022. szeptember 24.

A közgazdászok, vállalkozók, változáshozók, diákok és dolgozók

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »