Mennyit ér Forró 22 százaléka?

Mennyit ér Forró 22 százaléka?

A Focus ügynökség a Markíza Tv megrendelésére vizsgálta a politikusok népszerűségét április 17-24. között. A felmérés szerint az országban a legnépszerűbb politikus Peter Pellegrini megválasztott államfő, akiben a választók 47 százaléka bízik. A második helyen 2 százalékkal lemaradva Zuzana Čaputová leköszönő államfő tanyázik, majd őt követik sorrendben Ivan Korčok (37%) korábbi államfőjelölt, Robert Fico kormányfő 35 és Michal Šimečka, a PS első embere 30 százalékos támogatottsággal, megelőzve az SaS elnökét, Branislav Gröhlinget, a KDH élén álló Milan Majerskýt és Milan Uhríkot, a Republika elnökét. Andrej Danko mögé a választók 23 százaléka sorakozott fel.

Őket követi a népszerűségi listán Forró Krisztián 22 százalékkal! Ugyanennyit mértekJaroslav Naď volt védelmi miniszternek, a Demokraták vezetőjének is. A tizenegyes lista végén kullog 13 százalékkal a szebb időket is megélt Igor Matovič. a Szlovákia mozgalom elnöke, egykori kormányfő és pénzügyminiszter.

Sok vagy kevés Forró 22 százalékos bizalmi mutatója? Egyetlen magyar nyelvű napilapunk oly módon tálalja a felmérés eredményét, miszerint Forró Krisztiánban, a Magyar Szövetség elnökében, valamint Igor Matovičban, a Szlovákia mozgalom elnökében bíznak legkevesebben.

Még a Forróval azonos eredményt elérő Jaroslav Naďot, a Demokraták elnökét is jobb kategóriába sorolja annak ellenére, hogy a 22%-os egyforma bizalmi index mellett a volt védelmi miniszternek az elutasítottsága 71%-os, Forróé pedig csak 60%-os. Igen, így is meg lehet közelíteni a felmérés eredményét!

Hírdetés

Viszont akadnak olyan magyar nemzetiségű expolitikusok, akik a népszerűségi lista közelébe sem kerülnek, gondoljunk csak Simon Zsoltra, a Magyar Fórum elnökére, vagy Sólymos Lászlóra, a Most-Híd 2023 elnökére. De az egykori nagyágyút, Boris Kollárt, a Sme rodina elnökét is hiába keressük a listán. Ők ebben az évben pihennek, az őszi sikertelen parlamenti választások után bizonyára még mindig nyalogathatják sebeiket, kihagyják az idei választási megmérettetéseket. A Magyar Szövetség ezt a luxust nem engedhette meg magának, mert akkor eltűnne végképp a magyarság a szlovákiai politikai térképről. Ott kellett lennie a köztársaságielnök-választáson, és ott kell lenni az EP választásokon is jelöltként, szavazóként egyaránt! Hiszen nem került a politikusok népszerűségi listájára például Ĺudovit Ódor, Szlovákia egykori megbízott, rövidéletű miniszterelnöke se, aki a Progresszív Szlovákia listavezetője az előttünk álló Európai Parlamenti választásokon, vagy az egykori, nemrégiben még igen aktív politikai nagyágyúk – Dzurinda, Heger, Bugár vagy Sulík.

Ennek tükrében Forró 22 százaléka igencsak mutatós, hiába szeretné bárki is lekicsinyelni a balliberális magyar médiában. Forró eredménye akárhogy is nézzük a Magyar Szövetség eredménye is, hiszen ő az etnikai párt elnöke.

Miután magyar vonalon a pártnak nincs jelenleg politikai konkurenciája, ezért az etnikai párt rendszeres lejáratási szándékával, Forró népszerűségi indexének lebagatellizálásával is igyekszik ez a médiaoldal a magyar szavazókat a progresszív szlovák pártok (PSZ, SaS) irányába terelni. A felvidéki magyar szavazótábor amúgy is megosztott! Javarészt a Magyar Szövetséget támogatja, de az államfőválasztás első fordulójában, amikor még Forró is versenyben volt, megmutatkozott, hogy a progresszívek mellett a szlovák konzervatív erők is labdába rúghatnak a magyar szavazatokért. Az előző EP választások szlovákiai tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy a szavazók szemében Brüsszel távolabbnak tűnik, mint Pozsony, emiatt a választási kedv a megszokottnál is alacsonyabb szokott lenni.       

A Focus felmérése alapján Forró Krisztiánban majd háromszor annyian bíznak, mint amekkora a magyarok aránya a Felvidéken! Amennyiben ez a tendencia folytatódik, hiába bántja a csőrét a magyar liberális médiának, nem lesz képes befolyásolni a valóságot, és a Magyar Szövetség újra mandátumhoz juthat az Európai Parlamentben!  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »