A pápa, aki imádja a futballt és gyűjti a mezeket

A pápa, aki imádja a futballt és gyűjti a mezeket

Noha ismert, hogy hajdanán II. János Pál pápa is futballozott kapusként Krakkóban, biztonsággal állítható: I. Ferenc pápa a legnagyobb futballőrült a katolikus egyház valaha volt vezetői között. Ő a San Lorenzo 88235N – 0 számú tagsági könyvének tulajdonosa.

A madridi El Pais néhány éve remek cikkben foglalta össze a 2013-as egyházfővé választása óta az I. Ferenc nevet viselő Jorge Mario Bergoglio és a labdarúgás különleges kapcsolatát.

Ebből kiderül egyebek mellett az is, hogy a pápa 2008. március 12-én lett annak a csapatnak a pártoló tagja, amelynek ifjú kora óta lelkes szurkolója. Sőt az is, hogy gazdag mezgyűjteménnyel rendelkezik, amelyre nagyon büszke.

Miután a katolikus egyház fejévé szentelték, a San Lorenzo az arcképével élkesített mezben játszott bajnoki mérkőzést a Colón ellen.

Ángel Correa, az Atlético Madrid csatára – 2015 elején igazolt a klubhoz – gyerekkorától egészen tizenkilenc éves koráig, 2014-ig a San Lorenzo futballistája volt. Annak idején arról mesélt, a csapatukkal csoda történt, miután híres szurkolójukat pápává szentelték.

Hírdetés

Egy héttel a San Lorenzo történetének első Libertadores Kupa-győzelme után az egyesület küldöttsége el is ment a Vatikánba, hogy megmutassa a gyönyörű trófeát Ferenc pápának.

A katolikus egyházfő a nagy diadalról értesülve azt hangoztatta: nem tartja csodának a San Lorenzo sikerét, az a futballisták érdeme. Mindazonáltal nagyon boldoggá tette. A 2013. márciusi pápává szentelése után érte el a San Lorenzo 106 éves történetének legnagyobb nemzetközi sikerét. Vagy másképpen: miután tiszteletére felszállt Vatikánban a fehér füst, a San Lorenzo megnyerte a következő argentin bajnokságot és Copa Libertadorest is.

A klub küldöttsége mindkét siker után meglátogatta a pápát, a második alkalommal a Libertadores-kupa kicsi másolatát és egy San Lorenzo-mezt is vittek ajándékba. Az egyházfő azt mondta: „Különleges örömmel köszöntöm a San Lorenzo de Almagro bajnokait, ez a klub része kulturális identitásomnak.”

2016 februárjában, két nappal az előtt, hogy a pápa Mexikóvárosba utazott volna, a Boca Juniors és a San Lorenzo játszotta az argentin Szuperkupa döntőjét. A finálé előtt a Boca egyik szurkolója kérte a pápát, áldja meg a csapatát, hogy az legyőzhesse a San Lorenzót. Ferenc pápa udvariasan kitért ez elől – majd megáldotta az övéit. A hetek óta rossz formában lévő San Lorenzo 4-0-ra megverte a Bocát.

Hajdanán az argentin és az olasz válogatott, sőt a Bayern München is járt I. Ferenc pápánál audiencián. 2021-ben a Sampdoria küldöttsége látogathatott el hozzá, s adott át neki egy Papa Francesco (Ferenc pápa) feliratú, tízes mezt. Ugyancsak idén, a Spezia együttese is járt nála, miután meglepő, 4-2-es idegenbeli győzelmet aratott az AS Roma ellen az Olasz Kupában. Az audiencián azt mondta a pápa a játékosoknak: „Argentínában mi tangót táncolunk, annak az üteme 2-4. Ahogyan ti is csináltátok. Gratulálok és csak így tovább!”

Diego Armando Maradonát és Lionel Messit, valamint a brazil Ronaldinhót is fogadta. Mindannyian megajándékozták, mint ahogy országuk válogatottjának mezét vitték neki államfők, Brazíliáé, Mexikóé és Spanyolországé is. Megkapta már az AS Roma, az Internazionale, a Juventus, a Lazio, Cruzeiro, a Fluminense, a Rosario Central, a Racing, a Boca Juniors,, a Newell’s Old Boys és az FC Barcelona mezét is.

VATICAN CITY, VATICAN - OCTOBER 22: The gift of FC Bayern Muenchen for Pope Francis is displayed during an private audience with Pope Francis in the Palace of the Vatican on October 22, 2014 in Vatican City, Vatican.  (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)
A Bayern München által a pápának ajándékozott, aláírt mez 2014. október 22-én, a csapat audienciája után a Vatikánban (Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »