A nyári kirándulások is drágábbak lesznek?

A nyári kirándulások is drágábbak lesznek?

Emelkedő üzemanyagárak, rekordszintű infláció. Ilyen feltételek mellett naivitás volna azt hinni, hogy a nyári kirándulások ára a korábbi szinten marad, de azért érhetnek bennünket kellemes meglepetések.

A helyzet azért specifikus, mert az utazási irodák a nyári kirándulásokat még az előző év őszén fixálják, s tavaly szeptemberben még az árak is kedvezőbbek voltak, tehát a szakértők szerint az idei évben még nem feltétlen kell észrevennünk a jelentősen megugró árszínvonalat, más kérdés, hogy a koronavírus miatt az irodák is kevesebb helyet foglaltak le előzetesen.

Az árszínvonal változása ugyanakkor nagymértékben függ az utazás hosszától is, de általánosságban elmondható, hogy a hosszú utak iránt nagyobb az igény mint korábban, mert a koronavírus utáni időszakban növekszik az exotikus utazások kereslete. Más kérdés, hogy a legtöbb állampolgár számára továbbra is elérhetetlenek maradnak ezek a kirándulások, s a 2021-es év is megmutatta, leginkább Görögországba, Horvátországba, Törökországba utaznak Szlovákiából, de visszaesés a világjárvány előtti időszakhoz képest így is jelentős volt, 47 százalékkal kevesebben utaztak Görögországba, míg Törökországban csaknem 90 százalékkal csökkent a szlovákiai turisták száma – írja a pravda.sk.

Hírdetés

Az utazási kedv pedig idén tovább növekszik, sőt, meghaladhatja a 2019-es utolsó „békeévet”. Ez természetesen azzal is összefügg, hogy két évig sűrű korlátozások közepette lehetett csak kirándulni, ezért többen döntöttek a belföldi utazások mellett, idén már inkább a tengerpart vonzza nálunk is az utazókat. A háború sem változtatott a jelenségen, sőt, sokan a bizonytalan helyzet miatt úgy gondolják, addig kell utazni, amíg további korlátozások nem lépnek életbe.

A nagy kérdés persze, hogy a piaci folyamatok majd hogyan hatnak az árakra, az már most látszik, az európai célállomások között továbbra is Spanyolország, OIaszország, Görögország trió uralkodik, s míg Magyarországból inkább a spanyolokhoz, Szlovákiából leginkább a görögökhöz utaznak a nyaralók. 

A világszintű adatokat egyébként az Egyesült Államok vezetik, ennek oka viszont nem feltétlenül a nyári kirándulásokban keresendő. A globális és az európai piacon is erősödik Magyarország, amely a kiwi.com adatai alapján már a 12. legnépszerűbb európai célállomás, s ezen a területen az elmúlt években jelentősen javított.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »