A nővérek és az orvosok elutasítják az elfogadott konszolidációs csomagot

A nővérek és az orvosok elutasítják az elfogadott konszolidációs csomagot

Az orvosok és az egészségügyi nővérek képviselői elutasítják az egészségügyet érintő konszolidációs intézkedéseket. Úgy gondolják, a parlament ezzel a döntésével veszélyezteti az egészségügy működőképességét. Az Egészségügyi Nővérek és Szülésasszisztensek Szlovákiai Kamarája (OZ SaPA) és az Orvos Szakszervezetek Szövetsége (LOZ) további lépéseket tesz, hogy az egészségügyet érintő intézkedések visszavonására kényszerítsék a kormányt.

– jelentette ki az ápolók szakszervezete, és hozzátette, ezzel a lépéssel a parlament értelmetlen háborút robbantott ki az egészségügyi tárca, a betegek és a kormány között.

A nővérszakszervezet figyelmeztetett, nem fogja tétlenül nézni egészségügy szétverését, és nem fognak meghátrálni. Közös fellépésre szólította fel a szakszervezeteket és az egészségügyben dolgozók szakmai szervezeteit, hogy rákényszerítsék a kormányt a konszolidációs intézkedések visszavonására.

„Ez riasztás mindannyiunknak, hogy fogjunk össze, és mutassuk meg, nem hagyjuk elbukni az egészségügyet. A lakosság és a páciensek támogatását kérjük, mert ez mindannyiunkat érint”

– fogalmazott a szövetség, és hozzátette, a további lépésekről folyamatosan tájékoztatni fognak.

A nővérkamara is elutasítja a jóváhagyott konszolidációs intézkedéseket.

„A kormány és a parlament (79) tagjai az érintettekkel folytatott egyeztetés nélkül hagytak jóvá olyan intézkedéseket, amelyek jelentős hatással lesznek a betegellátás minőségére, és további egészségügyi dolgozók elvándorlásához vezet, amivel azt érik el, hogy az egészségügyi szakemberek még inkább túlterheltek lesznek, emiatt egyre több lesz a hiba az ellátás során, és az ebből adódó halélesetek veszélye is megnő”

Hírdetés

közölte a szervezet, és bírálja a kormányt, amiért ahelyett, hogy megtakarításokra és az egészségügyi rendszer kiadásainak észszerű konszolidálására törekedne, elüldözi az egészségügyi dolgozókat. A kamara közölte, támogatni fogja az egészségügyi szakszervezetek kezdeményezését.

Az orvos szakszervezetek sem értenek egyet a konszolidációs csomag elfogadásával. Kijelentették, hogy a kormány döntése nyomán gyűjtik a kórházi orvosok felmondását.

„Ezzel a döntésével teljesen felesleges konfliktust szított a kormány. Álláspontunk ismert – elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormány ilyen durván megsértette az orvosok és a kormány között 2022-ben megkötött memorandumot”

– mondta Peter Visolajský, a LOZ elnöke, és hozzátette, már 28 kórház 2835 orvosa mondta fel a túlórákról szóló megállapodást.

„Ez a szám jól mutatja az orvosok erejét és egységét, és azt, hogy hajlandók küzdeni az egészségügyi dolgozókért és az egészségügy jobb működéséért” –

zárta az elnök.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »