A Nép Ügyvédje: a különleges nyugdíjak megszüntetése akár „holnap” is megoldható volna

A Nép Ügyvédje: a különleges nyugdíjak megszüntetése akár „holnap” is megoldható volna

Renate Weber ombudsman szerda este a Román Televízióban beszélt arról, hogy a nyugalmazott liberális parlamenti képviselők valósággal megrohamozták az elmúlt hetekben, hogy támadja meg az Alkotmánybíróságon azt a törvényt, amely előírta a volt képviselők és szenátorok számára biztosított nyugdíjak eltörlését.

Hírdetés

Weber itt mondta el, hogy „holnap meg lehetne oldani a speciális nyugdíjak eltörlését, ha akarják, mert az Alkotmánybíróság 2020. december 15-i 900. határozata nagyon kategorikus: az egyetlen szakmai kategória, amelynek a különleges juttatáshoz való jogát említi az Alkotmány, az a bírói. Az összes többi kategória külön nyugdíja, beleértve a parlamenti képviselőkét is, eltörölhető. ”

Arra a kérdésre, hogy miért hívták liberális parlamenti képviselők, Renate Weber így válaszolt: „Azért hívtak, mert ők ennek a speciális járadéknak a kedvezményezettjei voltak, és ahelyett, hogy pártjuknál lobbiztak volna, nálam próbálkoztak, hogy megtámadjam az alkotmánybíróságon a jogszabályt. ”

Mivel az alaptörvény csak a bírák esetében szögezi le, hogy juttatásukat nem lehet megvonni, a Weber úgy tartja, hogy az összes többi kategória esetét újra tárgyalhatja a parlament, ha van rá politikai akarat. Elmondta, hogy véleménye szerint ebben a kérdéskörben a legnagyobb problémát a nyugdíjkorhatár jelenti, hiszen a legtöbb kedvezményezett kategóriában nagyon alacsony ez a határ, és már 45 évesen jogosulnak az érintettek a speciális juttatásoknak a folyósítására. Renate Weber szerint ezt is újra kellene tárgyalnia a törvényhozó testületnek. (ziare.com)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »