A német külügyminiszter óva intett a helyzet további elmérgesedésétől

A német külügyminiszter óva intett a helyzet további elmérgesedésétől

A német külügyminiszter óva intett a helyzet további elmérgesedésétől Mészáros Richárd2024. 04. 14., v – 17:02

Annalena Baerbock német külügyminiszter óva intett a közel-keleti helyzet további elmérgesedésétől az Izraelre vasárnapra virradóra mért iráni rakéta- és dróncsapások nyomán.

„Józan cselekvésre szólítom fel a régió döntéshozóit” – jelentette ki a zöldpárti politikus Berlinben. „Az eszkalációs spirált át kell törni. Közösen kell véget vetnünk az erőszaknak” – mondta.

„Nők, férfiak és gyermekek milliói Izraelben, Iránban, és az egész térségben, akik tegnap éjjel félelmükben nem tudtak aludni, nem akarják ezt az eszkalációt” – figyelmeztetett.

Hírdetés

Baerbock hangsúlyozta, hogy nyomon követik a helyzet alakulását a régióban, és szoros kapcsolatban állnak Németország különböző partnereivel. „Természetesen az a kérdés, hogy milyen következményei lesznek az iráni támadásnak” – mondta a német tárcavezető Izrael lehetséges válaszára utalva.

Baerbock egyben felszólította a teheráni vezetést, hogy hagyjon fel a további támadásokkal, így azokkal is, amelyeket térségbéli szövetségesein keresztül folytat. „A térség lángba borulásának kiszámíthatatlan következményei lennének” – szögezte le.

A német diplomácia vezetője mindemellett határozottan elítélte a vasárnapra virradóra Izrael ellen végrehajtott iráni drón- és rakétatámadást. „Az iráni vezetés tudatosan a szakadék szélére vezette a Közel-Keletet” – tette hozzá Németország további támogatásáról biztosítva Izraelt.

Felhívta a figyelmet, hogy az iráni támadás nemzetközi elítélése, valamint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, illetve a térség államainak támogatása mutatja, hogy Teherán elszigetelődött agresszív viselkedésével, Izrael pedig képes megvédeni magát.

Baerbock egyben felszólította a térségben tartózkodó német állampolgárokat, hogy vegyék komolyan a kiadott utazási figyelmeztetést.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »