A NATO nem látja a visszavonulást, Moszkvában viccelődnek

A NATO nem látja a visszavonulást, Moszkvában viccelődnek

Újabb csapatok visszavonulását redelte el saját közlése szerint Moszkva, a NATO azonban egyelőre nem észleli az orosz csapatok visszatérését állomáshelyükre. Moszkvában eközben vezető tisztségviselők gúnyt űznek az amerikai hírszerzési jelentésekből, amelyek szerdára jósolták az orosz inváziót Ukrajnában.

Az orosz védelmi minisztérium kedden jelentette be, hogy megkezdték a felkészülést az állomáshelyükre történő visszatérésre az orosz déli és nyugati katonai körzet azon csapatai, amelyek részvétele véget ért az Oroszország területén zajló hadgyakorlaton. A tárca tegnap azt közölte, hogy a déli katonai körzet erőit kivonták a Krímből. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ezzel szemben tegnap azt mondta, hogy a szövetség ez idáig nem tapasztalta a feszültség csökkenését Ukrajna környékén, sőt, szavai szerint úgy tűnik, hogy Oroszország folytatja a katonai tevékenységet, erősíti jelenlétét az Ukrajnával közös határán. Erre reagált Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki szerint a NATO helyzetértékelési rendszerében problémák léphettek fel, ha a szövetség nem észleli az orosz csapatok visszatérését az állomáshelyükre.

Szergej Lavrov külügyminiszter továbbra is hisztériakeltésnek minősítette azokat a NATO-tagállamok felől érkező vádakat, amelyek szerint Oroszország Ukrajna elleni invázió céljából vont össze erőket az ukrán határ közelében. „Bármit tegyünk is a saját területünkön, a Nyugat feljogosítva érzi magát arra, hogy megmondja, mit tegyünk. Ez a jólneveltség elemi hiánya” – mondta az orosz diplomácia vezetője, a Nyugat részéről elhangzó, az orosz csapatoknak az ukrán határtól történő visszavonását sürgető bejelentések kapcsán.

Hírdetés

Miután szerda reggelig nem igazolódott be az az amerikai és a brit sajtóban megszellőztetett, a Politico által Joe Biden amerikai elnöknek tulajdonított várakozás, miszerint Oroszország február 16-ra virradóra le fogja rohanni Ukrajnát, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Telegram-bejegyzésben arra kérte a Bloomberg hírügynökséget, valamint a The New York Times amerikai és a The Sun brit napilapot, hogy közölje le az Ukrajna ellen ebben az évben esedékes orosz inváziók naptárát. „Szeretném megtervezni a szabadságomat” – ironizált Zaharova. A külügyi szóvivő tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Moszkva többé nem fog komoly jelentőséget tulajdonítani a norvég jegybank élére távozó NATO-főtitkár nyilatkozatainak. Hangot adott álláspontjának, miszerint Liz Truss brit külügyminiszternek „bocsánatot kell kérnie” az orosz, az ukrán és a brit néptől, valamint a rá hivatkozó sajtótól az általa az Ukrajna elleni orosz agresszióról szóló „hazugság” terjesztéséért. Zaharova szerint Truss a Moszkva elleni „dezinformációs kampány arca lett”.

Hasonlóan ironikus hangot ütött meg Peszkov is, aki kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Kreml nem igazította munkarendjét a szerdai támadásról szóló hírekhez, így az éjszaka folyamán az orosz elnöki hivatal részéről nem történt nemzetközi kapcsolatfelvétel. Elmondása szerint egyébként olyannyira elcsépeltek már az amerikai figyelmeztetések az orosz invázióról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök már viccelődik az egésszel. „Arra kért Putyin, hogy derítsük már ki, mikor lesz pontosan az orosz invázió, nem találja a pontos dátumot és órát ebben az információs kavalkádban”.

A szóvivő szerint Biden elnök keddi, az oroszokhoz intézett üzenete, amelyben kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem tekinti őket ellenségnek, imponálóbb lett volna, ha nem tartalmazott volna fenyegetéseket. Hozzátette: nagyszerű lenne, ha Biden az ukránokhoz is üzenettel fordulna, azt kérve, hogy többé ne lőjenek egymásra. Peszkov szerint ugyanakkor a Kreml pozitívan értékeli, hogy Biden kinyilvánította készségét a komoly tárgyalások megkezdésére.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »