A nap, amikor Orbán Viktor egyetlen mondatával oltási pánikot okozott

A nap, amikor Orbán Viktor egyetlen mondatával oltási pánikot okozott

Totális káosz alakult ki a kórházi oltópontoknál, miután péntek reggel kiderült, hogy Pfizer-vakcinára is lehet időpontot foglalni. A honlap már reggel, nem sokkal 7 óra után összeomlott, de előtte sem volt megbízható: 6-7 óra között már észlelhetők voltak akadások, olvasóink között akadtak olyanok, akiknek a regisztrációjuk végigment, de arról visszaigazolást már nem kaptak, így lényegében azt sem tudhatták biztosra, hogy él-e a lefoglalt időpontjuk, vagy nem.

Ám mivel arról a híradásokból mindenki értesülhetett, hogy pénteken 100 ezer adag Pfizert terveznek beadni a jelentkezőknek, két opció maradt:

  • az emberek türelmesen megvárják, míg helyreáll az oldal, és legfeljebb átcsúszik az oltásuk szombatra.
  • ha úgysem tud senki regisztrálni, viszont a vakcinákat mindenképpen pénteken akarják elhasználni, akkor irány a kórház, bármilyen időpont nélkül. Sokáig nem kell elemezni, hogy ez mit jelent: káoszt.
  • A döntést Orbán Viktor miniszterelnök hozta meg az emberek helyett azzal, hogy a péntek reggeli közrádiós interjújában azt mondta:

    „Aki Pfizert akar kapni, az ma még kaphat, aztán legközelebb majd hetek múlva jut neki ilyen oltóanyag.”

    És ezzel a mondattal Orbán Viktor a káosz mellett döntött. Az emberek ezérvel indultak neki a kórházaknak, ahol több száz méteres sorok alakultak ki: ott voltak a hajnalban időpontot foglalók, a visszaigazoló e-mailt már nem kapók, a foglalni egyáltalán nem tudók, a más oltásra várók, a második dózisra érkezők. Mindenki.

    Hírdetés

    Ez minden lett, csak nem rendszer.

    Persze felmerül a kérdés, hogy miért indult ekkora roham a Pfizerért: bár érezhetően ennek az oltóanyagnak van a legnagyobb bizalma az emberekben, most kár boncolgatni, hogy ez hogyan alakult ki, mert nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy a Pfizer nem csak a legkelendőbb vakcina, de a szakértők is kivételeznek vele, hiszen vannak olyan élethelyzetek, amikor orvosok kifejezetten ezt írják elő az oltandó személynek. Számtalan krónikus betegség, de nők esetében még a várandósság tervezése is ide tartozhat. És itt jön a következő, nehezen értelmezhető kormányzati döntés.

    Orbán Viktor pénteki, pánikkeltéssé alakult beszédében elmondta, hogy valójában azért kell sietni a Pfizer-vakcinák pénteki felvételével, mert szombattól ezeket félre kell tenni a 16-18 év közötti diákoknak.

    Mindezt úgy, hogy – bár a brit mutáns a fiatalokra is veszélyesebb a korábbiaknál, de – tulajdonképpen olyan korosztálynak teszik félre a Pfizert, ami a legkevésbé kitett a súlyos szövődményeknek, míg ennek árán olyanoknak nem jut belőle, akik súlyos betegségük, vagy leendő várandósságuk miatt orvosi tanácsra nem kaphatnak más oltást.

    Ebből kiindulva pedig kijelenthetjük, hogy egészen addig, míg nem kapta meg a Pfizer-oltást minden, arra valóban rászoruló személy, a tömeges és nyílt időpontfoglalást eleve hiba volt meghirdetni.

    De ha már elkövették ezt a hibát, legalább felkészülhettek volna rá, hogy rendesen hibázzanak. Mert mint látjuk, az sem sikerült.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »