A munkahivatalok szakmai tanácsadással segítik a munkaerőpiacon történő érvényesülést

A munkahivatalok szakmai tanácsadással segítik a munkaerőpiacon történő érvényesülést

A hátrányos helyzetű és a fiatal álláskeresők szakmai tanácsadásért folyamodhatnak, ami segíti őket a munkaerőpiacon való érvényesülésükben. A munkahivatalokban bekapcsolódhatnak az individuális és komplex tanácsadásra irányuló nemzeti projektbe.

A tanácsadás ingyenes, s a projekt minden résztvevője részesülhet 93,80 euró értékű utazási és étkezési költségtérítésben is. A nemzeti projekt célja növelni a hátrányos helyzetű és a fiatal álláskeresők foglalkoztatottságát, versenyképességét a munkaerőipacon és javítani karrierlehetőségeiket.

„A tanácsadási tervezet első részében a fiatalokra, a második részében pedig a hátrányos helyzetű álláskeresőkre fordítunk figyelmet. Ez lényegében egy következő lépés a foglalkoztatottság szisztematikus és komplex növeléséhez“ – fejtette ki Erik Tomáš munkaügyi miniszter.

Hírdetés

A résztvevők a hét, illetve tizennégy tanácsadói találkozó alkalmával egy egyéni terv kidolgozásán dolgoznak, mely erősségeik, szerzett képességeik és a jövőbeli foglalkozásukról alkotott elképzeléseik alapján elősegíti a munkaerőpiacon való jobb érvényesülésüket.

A projekt második része a hátrányos helyzetben lévő állástalanokat hivatott segíteni, így például az 50 év felettieket, hiszen a munkahivatalok több mint 50 ezer ilyen álláskeresőt tartanak nyilván. A további népes csoportot a legkevesebb 12 egymást követő hónapja munkanélküliek alkotják, akikből több mint 70 ezret tartanak nyilván Szlovákiában.
Több mint 56 ezer középfokúnál alacsonyabb végzettségű személy keres állást, ők ugyancsak jelentkezhetnek ebbe a projektbe. A legnépesebb csoportot, akiknek segítségére lehet ez a tervezet, azok alkotják, akiknek a nyilvántartásba vételét megelőző legalább 12 hónapon keresztül nem volt rendszeres jövedelmet jelentő állásuk, vagy hat egymást követő hónapnál tovább nem folytattak egyéni vállalkozói tevékenységet. Számuk majdnem 100 ezerre tehető.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »