A múlt sebeinek gyógyítása

A múlt sebeinek gyógyítása

A régióból erőszakkal elhurcolt zsidó lakosság emléke előtti tisztelgés és a megbékélés vezérelte azt az eseménysorozatot, melynek egyik helyszíne az ipolysági Menora Saag Centrum Artis volt. A múlt sebeinek gyógyítása című, megbékélést hirdető nemzetközi ökumenikus találkozó Magyarországon és Ukrajnában folytatódik.

Mint az augusztus 20-ai ipolysági alkalmon elhangzott, nyolcvan évvel ezelőtt szabadították fel a koncentrációs táborokat. A több állomásos rendezvényen emlékeznek továbbá az 1941 augusztusától dél-ukrajnai munkaszolgálatra kényszerített zsidókra is. Az említett időszakban Magyarországról is hurcoltak el ide munkaszolgálatosokat.

– fogalmazott Hana Peničková ipolysági evangélikus lelkész.

Hozzátette, az Ipoly menti város lakossága nem feledkezett el valamikori szomszédairól, botlatóköveket raknak le az egykori zsidó családok hazánál, emellett emléktáblát helyeztek el a volt gettó bejáratánál.

Mint elhangzott, a nemzetközi bűnbánó és kiengesztelő kezdeményezés résztvevői olyan helyszíneket keresnek fel, ahol a holokauszt előtt jelentősebb zsidó közösség élt. A vándoreseményre többek között Írországból, Svájcból, Németországból, valamint Csehországból és Lengyelországból érkeztek résztvevők.

A nemzetközi csapat kedden délelőtt a környékkel ismerkedett. Felkeresték Ipolynyéket, ahol megálltak az egykori zsinagóga helyén lévő pékségben is. Itt közös imával tisztelegtek a volt ipolynyéki zsidók emléke előtt.

Az ipolysági rendezvény keretei között Baki Attila történész röviden ismertette az Ipolysági járás zsidóságának vészkorszakbeli történetét.

Hírdetés

Mint elmondta, az első bécsi döntést felszabadításként élték meg, majd a visszacsatolás után jöttek a szigorú zsidótörvények. Szólt az ipolysági gettó kialakításáról, valamint a 1944. júniusi deportálásokról.

Megjegyezte: sok zsidó nem is tudta, hogy milyen körülmények várnak rá a gettóban, hiszen rendezett körülményeket ígértek játszótérrel, tisztességes ellátással, orvosi felügyelettel. Ezzel szemben alig néhány héttel a gettó létrehozása után jött a bevagonírozás, s Balassagyarmaton és Kassán át Auschwitz volt a végállomás. A történész az évforduló kapcsán Nyolcvan éve nincsenek közöttünk címmel egy vándorkiállítást szervezett idén tavasszal.

A volt zsinagógában több felekezeti vezető is jelen volt. Protestánsok, zsidók, cseh testvériségi, valamint katolikus vezetők szólaltak fel különböző nyelveken. Mindannyian sajnálatukat fejezték ki a második világégés idején történtek miatt az el nem feledett szomszédoktól, a zsidóktól kérve a megbocsátást.

Közösen felléptek az antiszemitizmussal szemben. A lelki vezetők reflektáltak az aktuális háborús konfliktusokra, az ukrajnai és az izraeli helyzetre.

Az eseményre meghívást kaptak az egykori zsidó családok leszármazottai.

Az est folyamán az alkalom résztvevői kötetlenebb formában tovább beszélgettek. A tisztelgés, emlékezés és ismerkedés mellett a hitük mélyítését is szolgálta a találkozó.

A kiengesztelő és bűnbánó megemlékezés szerdán a budapesti Rumbach utcai zsinagógában folytatódik. Az ökumenikus alkalom további állomásai között szerepel Ungvár és Kamenec Podolský is.

Az ipolysági esemény a helyi történelmi egyházakkal, valamint az Egy Második Jeruzsálemi Zsinat Felé (TJCII) nemzetközi szervezettel való együttműködésben valósult meg.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »