Jézus ma is megerősít minket – A temesvári és a pécsi püspök közösen celebrált szentmisét Pécsen

Jézus ma is megerősít minket – A temesvári és a pécsi püspök közösen celebrált szentmisét Pécsen

Pasztorális tapasztalatcserére érkeztek Pécsre a Temesvári Egyházmegye papjai, szerzetesi és világi munkatársai, önkéntesei. A két egyházmegye főpásztora, Pál József Csaba temesvári és Felföldi László pécsi megyéspüspök az egyházmegyék megjelent papjaival együtt kétnyelvű szentmisét mutattak be – magyarul és románul – szeptember 11-én a pécsi székesegyház Corpus Christi kápolnájában.

A szentmise főcelebránsa és szónoka, Felföldi László szavait Pál József Csaba fordította román nyelvre.

A pécsi főpásztor szentbeszédében Lukács evangéliumából olvasott, a boldogságokról szóló szakaszhoz (Lk 6,20–26) kapcsolódva pedig kiemelte: Jézus az emberi élet legnagyobb szenvedéseinek pontjaira mutat rá, amelyek az ember életét minden életállapotában kísérik, Jézus korában és ma is. Azaz, hogy fázunk, éhezünk valami után és nem tökéletesek az emberi kapcsolataink. Azonban Krisztushoz tartozva minden élethelyzetben megtaláljuk az életünk biztonságát, békéjét és értelmét, melyet mindig újra kell gondolkodnunk személyes és közösségi életünkben.

A minket körülvevő világ sohasem tudott mit kezdeni a keresztényekkel Jézus keresztre feszítésétől és az első keresztényüldözésektől kezdve a mai napig – folytatta a megyéspüspök. – Az emberiség életében az utolsó hegyre épült város, amit szeretnének eltörölni, az a kereszténység. Ha azt érezzük, hogy a világ támad minket, adjon biztonságot számunkra, hogy mi azok vagyunk, akiknek Krisztus kiválasztott minket, ezért meg kell találnunk az önazonosságunkat életünk alapfájdalmaiban. A szegénységünket, éhségünket, fájdalmainkat a kapcsolatainkban, közösségeinkben Krisztusban és Krisztussal kell megoldanunk.

Hírdetés

Az élet kérdése nem az, hogy milyen terheink és feladataink vannak, hanem az, hogyan oldjuk meg és viseljük el azokat. Jézus ma is megerősít minket, és boldogok vagyunk, ha hozzá és egymáshoz tartozunk – zárta beszédét Felföldi László püspök.

A közös szentmise a két egyházmegye kölcsönös bemutatkozásával és pasztorális tapasztalataik megosztásával folytatódott.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »