Bátaszék díszpolgára lett Sümegi József, a bátai Szent Vér-kegyhely őre

Bátaszék díszpolgára lett Sümegi József, a bátai Szent Vér-kegyhely őre

Bátaszék Város Díszpolgára kitüntetést vehetett át Sümegi József a szeptember 6-án Bozsolik Róberttől, a város polgármesterétől. A bátaszéki II. Géza Gimnázium igazgatója, a Pécsi Egyházmegye állandó diakónusa a település érdekében végzett kiemelkedő munkájával érdemelte ki a kitüntető címet.

Sümegi József Bátán született 1960-ban, Szekszárdon érettségizett. Előbb a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakán végzett, majd tanárai indíttatására kutatómunkába kezdett. Elsősorban a középkori magyar történelem, helytörténet és egyháztörténelem érdekelte. Tanulmányait a szegedi József Attila Tudományegyetemen (JATE) folytatta, akkor kezdte meg Bátaszék középkori történetének forrásanyag-feldolgozását is. Akkor már szilárd elhatározása volt, hogy kutató lesz és az újabb diploma megszerzése után a JATE központi, majd történeti könyvtárában kezdett dolgozni, mellette szemináriumokat vezetett az egyetem Középkori Egyetemes Történeti Tanszékén.

1987-től a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium történelem szakos tanára, 1989-től a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola tanársegéde. 1991-ben hazaérkezett Bátaszékre, ahol a helyi gimnázium igazgatója lett. Azóta itt él feleségével, akivel három fiúgyermekük született.

Sümegi József élete legnagyobb tudományos eredményének azt tartja, hogy sikerült tisztázni és bizonyítani egy évszázados szakmai kérdést arról, hogy a cikádori apátság Bátaszék területén állt. A régészeti feltáró munkát diákjaival végezte, akik közül azóta többen régészek lettek. A velük feltárt és elkészült romkerttel és a helyi tájház pincéjében kialakított régészeti kiállítással élete egyik nagy álma teljesült.

Hírdetés

A tudományos kutatómunka az élete része, számos könyv, tanulmány, cikk szerzője. Munkásságát 1996-ban Tolna megyei milleniumi emlékplakettel jutalmazták, 2000-ben az MTA pedagógus kutatói díjjal ismerte el, Bátaszék képviselőtestülete pedig Pro Urbe díjjal tüntette ki. 2009-ben a Tolna Megyei Honismereti Szövetség Egyed Antal-díjában részesült.

2003-ban állandó diakónussá szentelték és azóta a bátaszéki plébánián teljesít szolgálatot. 2016-ban a bátai Szent Vér-kegyhely őrének nevezték ki. Fontos szerepet vállalt a kiemelkedő búcsújáróhely történelmi hagyományainak megőrzésében és azok népszerűsítésében, továbbá a bátai kegyhely fejlesztésében.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: BátaszékMost Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »