A Moldovai Köztársaságba látogatott Klaus Iohannis államfő

A Moldovai Köztársaságba látogatott Klaus Iohannis államfő

Katonai tiszteletadással, valamint kenyérrel és sóval fogadták Klaus Iohannis román államfőt Chişinăuban.
Iohannis az első magas rangú hivatalos látogató a Moldovai Köztársaságban az új államfő, Maia Sandu december 24-ei beiktatása óta.

A román államfő megérkezésekor elhangzott a két állam himnusza, majd a két elnök katonai díszszemlét tartott.

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint Klaus Iohannis látogatása révén a Moldovai Köztársaság új elnökével szembeni támogatását fejezi ki, egy olyan pillanatban, amely történelmi jelentőségű a szomszédos ország európai irányultsága szempontjából. Az elnöki látogatás egy állásfoglalás a moldovai állampolgárok demokratizálódási erőfeszítései, a jogállamiság visszafordíthatatlan gyakorlatba ültetése, az európai irányultság és a Romániával ápolt különleges viszony megszilárdítása mellett.

Hírdetés

A két államfő négyszemközti beszélgetést folytat, majd a hivatalos küldöttségek ülnek tárgyalóasztalhoz. A tervek szerint szó lesz majd Románia Moldovai Köztársaságnak nyújtott támogatásáról a COVID-19 járvány visszaszorítása végett, valamint a szomszédos ország gazdasági és szociális fejlődésének felkarolásáról.

A két államfő közös nyilatkozatot ír alá a kétoldalú stratégiai partnerség megerősítéséről, abból az alkalomból, hogy tíz éve született meg a Moldovai Köztársaság európai integrációját segítő stratégiai partnerséget szentesítő dokumentum.

A Moldovai Köztársaság új elnökének, Maia Sandunak hivatali beiktatása napján közös támogató nyilatkozatot küldött Románia, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Szlovákia elnöke.

„Mi, Románia, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Szlovákia elnöke gratulálunk Maia Sandunak a Moldovai Köztársaság elnökeként történő beiktatásához. Maia Sandu határozott megbízást kapott a Moldovai Köztársaság polgáraitól, akik változásokra, ambiciózusabb reformtervre, demokráciára és az Európai Unióval ápolt szorosabb kapcsolatokra vágynak” – írták üzenetükben az államfők.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »