A Mi Hazánk felemelkedése „ijesztő” a zsidóság számára, kongatják a vészharangot

A Mi Hazánk felemelkedése „ijesztő” a zsidóság számára, kongatják a vészharangot

A Times of Israel részletes írásban foglalkozik a magyarországi parlamenti választás eredményével, különös tekintettel arra, hogy a Mi Hazánk Mozgalom 7 parlamenti helyhez jutott, írja a Neokohn.

Azt írják: a vasárnapi országgyűlési választási szavazatok mintegy 99 százalékának megszámlálásával a Mi Hazánk Mozgalom a második világháború óta a legszélsőjobboldalibb párt, amely parlamenti képviseletet szerzett Magyarországon. Váratlan felemelkedése a szavazófülkékben egyöntetű aggodalomra készteti Magyarország sokszínű – és nem mindenben egyetértő – zsidó közösségét.

A párt történetét így tálalják: A Mi Hazánk nem sokkal a legutóbbi, 2018-as parlamenti választások után alakult, amikor a párt alapítója, Toroczkai László sikertelen puccsot indított a szélsőjobboldali Jobbik vezetése ellen, amelyhez akkoriban tartozott. Toroczkai, Ásotthalom meggyőződésesen bevándorlás-ellenes polgármestere azzal érvelt, hogy a Jobbik eltávolodott ultranacionalista gyökereitől, hogy megpróbáljon több fősodrú szavazókat elérni. Végül kizárták a Jobbikból, és új pártot alapított, magával hozva a Jobbik legszélsőségesebb elemeit. Toroczkai húzása sikeresnek bizonyult. Annak ellenére, hogy 2020-ban a párt 80 ezer fős Facebook-oldalát a közösségi normák megsértése miatt eltávolították, és a magyarországi média súlyos hátrányt okozott a párt ellen, a Mi Hazánk ezen a választáson olyan területekről csípte el a szavazatokat, amelyek 2018-ban a Jobbikra szavaztak, és hét helyet szerzett az Országgyűlésben. A párt programja az összes Covid-korlátozás feltétel nélküli feloldásának követeléséből, valamint roma-, bevándorló- és LGTBQ-ellenes vitriolból állt.

Köves Slomó rabbi, az EMIH vezetője szerint „a Mi Hazánk és a Jobbik pontosan ugyanaz a fajta”. A múltban, mondja Köves, mindkét pártnál „nyíltan napirenden volt a rasszizmus és az antiszemitizmus”.

Hírdetés

„Jelenleg egyik sem tesz nyíltan antiszemita kijelentéseket, de nagyon veszélyesek. Az igazi problémát én abban látom, hogy mivel a baloldal csatlakozott a Jobbikhoz (a Fidesz ellenében), ha a jövőben a kormányban bárki más is együtt akarna működni a Mi Hazánkkal – nem mintha ez bármilyen okból szükségesnek tűnne –, nagyon nehéz lenne érvelni, hogy miért ne tegyék” – fogalmazott Köves rabbi.

„Az ellenzéképítési folyamat során végig megtörtént ezeknek a szélsőjobboldali neonáci csoportoknak a legitimálása” – állítja az amúgy a fideszesként számontartott Köves.

A Mazsihisz rendkívüli ülést hívott össze, mert a választások után megint eszükbe jutott a „történelem sötét időszaka”.

Heisler András, a Mazsihisz, a zsidóság progresszív neológ felekezetét képviselő szervezet elnöke szerint a Mi Hazánk parlamentbe való bejutása miatt a választások másnapján rendkívüli ülést hívott össze a szervezet 14 elnökségi tagja.

„A Mi Hazánk felemelkedése ijesztő az egész elnökség számára, és keressük a módját, hogy kifejezzük aggodalmainkat. Nem maradhatunk tétlenek – a Mi Hazánk által hirdetett nézetek kísértetiesen emlékeztetnek a történelem egy korábbi sötét időszakára, amely után mindannyian tudjuk, mi történt.” – tette fel a jól ismert lemezt Heisler.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »