A Magyarországnak járó uniós pénzek visszatartását javasolják az Európai Parlament jelentéstevői – a nap hírei

Az oktatásért tüntetnek több vidéki városban Bizonytalan helyzetük miatt döntöttek az országváltás mellett az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu fivérek

Az uniós pénzek visszatartását javasolják az Európai Parlament jelentéstevői, mert úgy értékelik, hogy a magyarországi a jogállamisági kérdésekre továbbra sem született megoldás. A finn néppárti Petri Sarvamaa azt mondta: úgy látják, hogy a magyar kormány által vállalt 17 intézkedés közül csak kettő foglalkozik a konkrét üggyel, és eddig még csak hármat intézkedést hajtottak végre. A Brüsszellel kötött megállapodás értelmében november 19-ig kell a magyar kormánynak bemutatnia, hogyan teljesítette azokat az ígéreteit, amelyek garantálják az uniós források átlátható felhasználását, egyúttal megszüntetik a korrupciós kockázatokat. Ha a bizottsági értékelés alapján az EU-s források továbbra is veszélyben vannak Magyarországon – és ezt az álláspontot kétharmados többséggel az EU többi tagja is támogatja –, akkor 7,5 milliárd eurós forrást fagyasztanak be a kohéziós alapokból.

Magyarország – Lengyelországgal együtt – az uniós növekedési rangsor élmezőnyébe jutott annak ellenére, hogy a helyreállítási forrásokat még nem kapta meg – közölte Facebook-oldalán a pénzügyminiszter. Varga Mihály a KSH keddi adatközlésére hivatkozva megállapította: a magyar GDP-adat az 5. legmagasabb volt az európai uniós országok között, a lengyel növekedés pedig a 4. Mindkét ország gazdasági teljesítménye jóval meghaladta a 2,4 százalékos uniós átlagot.

Tizenhárom éves mélypontra esett a magyarországi német vállalatok üzleti bizalma. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara

konjunktúrajelentéséből az derül ki, hogy a német cégek 72 százaléka számít a magyar gazdasági kilátások romlására a következő 12 hónapban és csak öt százalék vár javulást. Az üzleti várakozásaik romlásával párhuzamosan minden második cég tervezi beruházási kiadásainak csökkentését, de mindössze 15 százalék gondolkodik létszámleépítésben,

A turisztikai akcióterv bővítését szorgalmazza a fürdőszövetség. Azt írták: a sokszorosára emelkedő energiaárakat nem tudják kigazdálkodni a fürdők, ezért javasolják a fürdőszolgáltatások 27 százalékos áfájának csökkentését, a Covid-időszakhoz hasonló bértámogatást, valamint az energiaköltségek növekedését kompenzáló alap létrehozását.

Akadozhatnak a minimálbér-tárgyalások a kormányátalakítás miatt, bizonytalanná válhat az év végi megállapodás – írja közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Az érdekképviselet szerint Palkovics László miniszter lemondása és a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnése után bonyolódik a jövő évi minimálbér-tárgyalások folytatása, mert nem tudni pontosan kivel fognak egyeztetni.

Hírdetés

Rekordszintre gyorsult az éves infláció az eurózónában októberben. A múlt hónapban 10,6 százalékos pénzromlást mértek, míg az EU egészében 11 és fél százalékra nőtt a fogyasztói áremelkedés – közölte végleges adatként az Eurostat.

Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló egyezmény meghosszabbításáról – jelentette be az ENSZ főtitkára. António Guterres tájékoztatása szerint a hosszabbítást minden érintett fél elfogadta. Az Oroszország és Ukrajna között Törökország és az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodás hatálya a hét végén járt volna le.

Az oktatásért tüntetnek több vidéki városban. A tiltakozásokat a pedagógus-szakszervezetek és civilek közösen szervezték. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke azt mondta: folyamatosan nyomást kell gyakorolni a kormányra, már nem csak a fővárosban van tiltakozás, hanem vidéken is. A mai akciók már a holnapi országos élőlánchoz kapcsolódnak. A közös kiállásban részt vesz többek között Miskolc, Pécs, Szeged, Győr, Szentes, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Szekszárd, Szolnok, Kecskemét, Veszprém, Zalaegerszeg, Eger.

Több mint 2 milliárd forintos fejlesztési forrásból folytathatja munkáját a meddőség hátterének vizsgálatával, valamint a mesterséges megtermékenyítési eljárások hatékonyságának növelésével is foglalkozó nemzeti laboratórium Pécsen. A kutatásokra azért van szükség, mert a meddőség orvosi és társadalmi problémát jelent a fejlett világban. Magyarországon csaknem 150 ezer pár küzd meddőségi problémával.

Az elmúlt héten 14 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – ismertette a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A betegek csaknem 30 százaléka gyerek, több mint 34 százaléka 15-34 éves. A 45. héten érkezett minták közül egyben az influenza vírusát, 2 betegnél a légúti óriássejtes vírust, 13 betegnél a koronavírust mutatták ki.

Átadta Budapest díszpolgári címeit a főpolgármester. Ezzel megkezdődött a Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendezett, 2 éven át tartó ünnepségsorozat. Díszpolgári címet kapott mások mellett Dés László, Udvaros Dorottya, Závada Pál és Ürge-Vorsatz Diana.

Bizonytalan helyzetük miatt döntöttek az országváltás mellett az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu fivérek. A két sportoló a Nemzeti Sportban megjelent interjúban távozásuk fő okaként az edzői stáb változását jelöltek meg. A testvérpár azt is elmondta, hogy még nem tudják, hol folytatják pályafutásukat, de kifizetik az országváltáshoz szükséges összeget a szövetségnek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »