A Magyar Szövetség 18 fős frakciója komoly erőt képvisel a megyén 

A Magyar Szövetség 18 fős frakciója komoly erőt képvisel a megyén 

Kedd reggel került sor Andruskó Imre és Orosz Örs megyei és városi képviselők által havi rendszerességgel tartott sajtótájékoztatójára, melyen a Magyar Szövetség politikusai Nyitra megye és Komárom város aktuális híreiről számoltak be. Mindkét politikus aláhúzta, a párt 18 fős frakciója komoly erőt képvisel a megyén, ennek köszönhetőek a magyarok lakta régiókba érkező támogatások, fejlesztések.

Orosz Örs a megye speciális, az egészségügyet célzó dotációs sémájáról szólva arról számolt be, ezzel motiválják az orvosokat a hazatérésre, illetve a pályakezdő orvosokat praxis alapításra.

Mint mondta, az országos gyermekorvos hiány a Komáromi járást még nem érte utol, de jelezte, a járás területén működő 18 gyermekorvosi körzetből 14 körzetben nyugdíjas korú orvos látja el a szolgálatot. A megüresedett praxisok pótlására hozták létre Nyitra megyében ezt az egyedülálló támogatási rendszert, amely során legfeljebb 40 ezer eurót kérvényezhetnek az új praxis beindítására, modernizálására az orvosok. „Komáromban a Szent Valéria Rendelőintézetben Asztalos Kele Orsolya hozott létre egy példaértékű, magas színvonalú, több helyiségből álló rendelőt, köszönhetően a Magyar Szövetség frakciójának” – fogalmazott Orosz Örs, kiemelve Viola Miklós szerepét.

Andruskó Imre képviselő hozzátette, Viola Miklós a megyei egészségügyi bizottság elnökeként a támogatási rendszer ötletgazdája is volt egyben.

Komáromban ketten is, hiszen ennek a dotációs rendszernek köszönhetően nyílt meg a Semmelweis Egészségügyi Központban Czirfusz Mónika körzeti orvos rendelője is, tette még hozzá.

Orosz Örs beszámolt arról is, hogy lezárult a Nyitra megyei pályázatok beadási határideje, megtörtént a pályázatok ellenőrzése. Mint mondta, az összes dotációs bizottságban jelen vannak a Magyar Szövetség megyei frakciójának képviselői. A beérkezett pályázatok kapcsán elmondta, az idegenforgalom támogatására létrehozott támogatási pillérbe 76 pályázat érkezett, ebből 11 a Komáromi járásból, a sportot támogató pillérbe a 228-ból 29 pályázat érkezett a járásból, a műemlékvédelem támogatására létrejött pillérbe összesen 26 pályázatból 12 pályázatnak van dél-szlovákiai, illetve magyar vonatkozása, míg a kultúra pillérbe a 368 pályázatból 93 érkezett a Komáromi járásból, ami egyértelműen azt mutatja, hogy ez az ág a legnépszerűbb a magyarok lakta járásban – vonta le a következtetést.

Hírdetés

A képviselők konkrét eredményről még nem tudtak beszámolni, de várhatóan két héten belül megszületnek a döntések és május első hetében megkezdődhetnek a szerződéskötések. Orosz Örs megjegyezte, Komáromból 3 pályázat érkezett: a Szent András-bazilika részleges felújítására, a Nádor-vonal négyes bástyájára és a komáromi erődrendszer felújítására. Mint mondta, mindhárom pályázatnak jó esélye van arra, hogy elnyerjék a megpályázott teljes összeget.

Andruskó Imre képviselő gratulált a városi hivatalnak, amely a közlekedésügyi minisztérium pályázatán 2,8 millió eurós támogatást kapott a Határőr utcai iskola felújítására. Mint fogalmazott, városi képviselőként mindig is támogatni fogja a hasonló jellegű beruházásokhoz szükséges önrész elfogadását.

Elmondta, a tavaszi időszak legfontosabb programpontja a városi cégek, intézmények zárszámadásának megtárgyalása lesz, a soron következő testületi ülés témája is ez lesz többek között.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány által jóváhagyott és bevezetett új finanszírozási modell várhatóan feszültségeket szíthat a pedagógustársadalomban. „Az iskolák esetében régiós alapnak nevezi azt a pótlékot, amelynek köszönhetően a fővárosban tanító pedagógusok havi 145 eurós pótlékkal számíthatnak, míg a Komáromi járásban oktató tanárok csak 45 eurót kapnak” – mutatott rá Andruskó Imre. A finanszírozási modell ráadásul csak az alap és középfokú oktatási intézményeket érinti, amelyeket normatív támogatásból finanszíroz az állam. „Az itt dolgozó pedagógusok négyhavonta megkapják ezt a pótlékot, ám az óvodai pedagógusok már nem – sőt, az iskolákban dolgozó nevelőknek sem jár majd” – magyarázta a képviselő, aki szerint egy Komárom nagyságú városnak negyedévente plusz 100 ezer eurós tételt jelentene csak az óvópedagógusok pótléka. Andruskó Imre arra kérte az iskolák igazgatóit, amennyiben módjuk, lehetőségük nyílik rá, a nevelőknek is próbáljanak meg hasonló összegű juttatást nyújtani, megelőzve az iskola kollektívákban kialakuló feszültséget.

Úgy gondolja, méltó személy kapja az első alkalommal kiosztott In memoriam Pro Urbe-díjat, hisz idén 80 éve, hogy a két Komárom utolsó közös polgármestere lemondott 1944-ben, majd koncentrációs táborba hurcolták. Megjegyezte, jövőre alkalmas jelölt lehet erre a díjra Jókai Mór, hiszen 2025-ben ünnepeljük az írófejedelem születésének bicentenáriumát.

Szalai Erika/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »