A magyar kormány elzárta előlünk az olcsó benzint

A magyar kormány elzárta előlünk az olcsó benzint

A magyar kormány döntése alapján lényegében már csak a magyarországi rendszámmal rendelkező autókba lehet a hatósági ár miatt olcsó üzemanyagot tankolni. A szlovákiai magyarok többsége is 480 forint (1,22 euró) helyett akár 718 forintot (1,82 euró) fizet egy liter magyar benzinért.

Az üzemanyagárakra vonatkozó szabályok szerint a nem magyarországi rendszámú személy- és teherautók számára nem hatósági áras többé a benzin és a gázolaj. Egyedül, egyfajta kölcsönösségi elv alapján, azok az autók képeznek kivételt, amelyeket olyan országokban regisztráltak, ahol szintén hatósági áras az üzemanyag és a magyarországi rendszámú járművek is tankolhatják azt. Ez minden bizonnyal a szerb és szlovén rendszámú autókra vonatkozik.

Az EUrologus portál értesülései szerint az intézkedés valószínűleg kiváltja az Európai Bizottság nemtetszését. Egy terméknek a kétféleképpen meghatározott ára ugyanis sértheti az uniós alapjogokat, ha más-más ár vonatkozik egy magyar és egy uniós polgárra. Az EU alapszerződése ugyanis kimondja, tilos az állampolgárság alapján történő bármely megkülönböztetés. Ezen túl ugyanazon a terméknek eltérő áron való értékesítése sértheti például az áruk szabad áramlásának uniós alapszabadságát, de a szabad piacot védő további jogszabályokba is ütközhet. Az EUrologus szerint azonban, ha az ügyben meg is indul az uniós kötelezettségszegési eljárás, évek telnek el, amíg a jogvitából ítélet lesz az Európai Bíróságon. Az üzemanyagok hatósági árazása viszont vélhetően nem lesz ennyi ideig hatályban.

Hírdetés

A magyarországi üzemanyagár-szabályozás kétségkívül hátrányosan érinti a szlovákiai magyarokat, akik ezer szállal kapcsolódnak Magyarországhoz. Sokan ott dolgoznak, adóznak, ott tanulnak, laknak, de a családi kapcsolatok is összekötik a határ két oldalán élőket. Akik azonban nem rendelkeznek magyar rendszámú személyautóval, nem tankolhatnak hatósági áras üzemanyagot Magyarországon. A 95-ös benzinért például literenként kb. 60 eurocenttel többet kell fizetniük.

A gyakorlatban mindez úgy működik, hogy a tankoláskor a kút számlálója az autóba töltött üzemanyag piaci árát, literenként akár 718 forintos (1,82 euró) összeget jelez ki. A fizetéskor a pénztárnál kell bemutatni a jármű magyar forgalmi engedélyét, amely alapján az összeget a kedvezményes 480 forint (1,22 euró)/literes árra változtatják. Érdekesség, hogy az egyes kutaknál eltérő gyakorlatot tapasztaltunk akkor, ha valaki kannába szeretne üzemanyagot tankolni: volt, ahol kértek magyar forgalmi engedélyt, de előfordult, hogy nem ragaszkodtak ehhez. Az automata kutak pedig elve kiskaput jelentenek.

A magyar kormány diszkriminatív lépéséről a Fidesszel jó kapcsolatot ápoló Szövetséget is megkérdeztük. A párt ahelyett, hogy a szlovákiai magyarokat is hátrányosan érintő megkülönböztetésről nyilatkozott volna, a szlovák kabinetet okolta a kialakult helyzetért. Szerintük a pozsonyi kormány feladata az lenne, hogy olyan szabályozásokat és intézkedéseket hozzon, amelyeknek köszönhetően állampolgárainak nem érdeke más országokban üzemanyagot vásárolni. „Azt látjuk viszont, hogy Szlovákia jelenlegi kormánya nemcsak a régiók, de az itt élő emberek érdekeit sem kezeli prioritásként” – teszik hozzá azzal, ők már korábban javasolták, hogy az üzemanyagok jövedéki adóját 25–30 centtel csökkentsék. Ez esetben szerintük nem kellene benzinturizmusról beszélni.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »