A magas államadósság miatt befagyasztják a miniszterek fizetését

A magas államadósság miatt befagyasztják a miniszterek fizetését

A magas államadósság miatt a tavalyi szintre fagyasztják be a szlovák kormány minisztereinek fizetését. A jelenlegi, a bruttó hazai termék (GDP) 60 százalékát meghaladó adósságösszeg aktiválta az ún. adósságfék szabályait – tájékoztatott a kormányhivatal.

Emlékeztetett arra, hogy idén áprilisban az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) olyan információkat közölt, amelyek szerint Szlovákiában 2021-ben az államigazgatási adósság GDP-hez viszonyított aránya elérte a 63,1 százalékot, amellyel meghaladta az államigazgatási adósság felső határát. Ez azt jelenti, hogy a költségvetési felelősségről szóló törvénynek megfelelően életbe lépett az ún. adósságfék.

Ennek egyik mechanizmusa a kormánytagok fizetésének az előző költségvetési évi fizetésük szintjére történő csökkentése. A bércsökkentés 2022. május 1-jén lépett életbe. A kormányhivatal szerint ebből az következik, hogy a mintegy 880 eurós túlfizetést a kormány tagjainak standard módon számlázzák ki.

Hírdetés

A kormányhivatal hozzátette, hogy a kormánytagok fizetését az egyes alkotmányos tisztviselők fizetési arányairól szóló törvény általában a parlamenti képviselő fizetésének másfélszeresében határozza meg. A költségvetési felelősségről szóló törvény által meghatározott adósságfék ezért 2022. május 1-jétől a 2021. évi parlamenti képviselői fizetés másfélszeresére fagyasztotta be a kormánytagok fizetését.

Tavaly a képviselők alapbére havi 3 060 euró volt, a miniszterek esetében pedig 4 590 euró. Idén a képviselői alapfizetés 3 270 eurót tesz ki, míg a miniszterek esetében ez az összeg 4 905 euróra emelkedett. A végösszeg azonban ennél jóval magasabb lehet a különböző juttatásoknak köszönhetően.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »