A litván parlament határozatban követel kártérítést Oroszországtól a szovjet megszállásért

A litván parlament határozatban követel kártérítést Oroszországtól a szovjet megszállásért

A litván seimas (parlament) határozatot fogadott el kedden, amelyben kártérítést követel Oroszországtól a szovjet megszállás alatt okozott károkért.

A 141 tagú törvényhozás jelenlévő tagjai közül 103-an támogatták a politikai nyilatkozatnak minősülő és kötelező erővel nem bíró előterjesztést,

három tartózkodás és egy ellenszavazat mellett.

„A parlament megállapította, hogy kártérítést kell követelni az Oroszországi Föderációtól, amely a Szovjetunió jogutódjának minősül” – olvasható a határozat szövegében.

A dokumentum mindemellett kiemelte, hogy Oroszországban hamis információkkal elferdítik a történelmi tényeket,

Hírdetés

és tagadják a szovjet megszállást, illetve az ennek következtében okozott károkat.

Hasonló törekvések már korábban is voltak Litvániában.

2000-ben például a seimas törvényben kötelezte a kormányt kártérítés követelésére. A vilniusi vezetés berkeiben 30 milliárd dolláros kártérítési összeg is felmerült már. Ugyanakkor közvélemény-kutatások szerint

csak kevesen hittek abban, hogy a kártérítés – akár erkölcsileg, akár anyagilag – megvalósulhat.

Orosz tisztségviselők ismételten hangsúlyozták, hogy nem tekintik megszállásnak azt, hogy a három balti állam a Szovjetunió részévé vált. Emellett kizártak bárminemű kompenzációról folytatandó tárgyalást.

A három balti ország a második világháború idején felváltva volt a Szovjetunió és a náci Németország megszállása alatt, s csak 1991-ben szerezhette vissza függetlenségét. 2004 óta a három ország az Európai Unió és a NATO tagja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »