A legmagasabb kitüntetést adta Áder János a lengyel államfőnek Budapesten

A legmagasabb kitüntetést adta Áder János a lengyel államfőnek Budapesten

Andrzej Duda a Magyar Érdemrend Nagykeresztje a nyaklánccal és az arany sugaras csillaggal kitüntetést vehette át.

Andrzej Duda lengyel államfő a magyar-lengyel együttműködés erősítése érdekében folytatott kimagasló tevékenységért a Magyar Érdemrend Nagykeresztje a nyaklánccal és az arany sugaras csillaggal kitüntetést vehette át Áder János köztársasági elnöktől Budapesten.

Áder János a budavári Főőrség épületében tartott ünnepségen elmondta: Andrzej Duda a kitüntetést a lengyel-magyar barátság erősítéséért, a V4-es együttműködés politikai mozgásterének bővítéséért, valamint a Három Tenger Kezdeményezés elindításáért kapta meg. Továbbá számtalanszor megtapasztalhatta a lengyel államfő demokrácia, nemzeti szuverenitás és jogállam melletti elkötelezettségét – tette hozzá a magyar köztársasági elnök.

Kijelentette: a magyar nemzet őszinte elismeréseként és nagyrabecsülése jeléül adományozták a kitüntetést Andrzej Dudának.

Az államfő felidézte, Andrzej Dudával először 2015-ben találkozott New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen. Az elmúlt hat évben pedig több mint harmincszor találkoztak.

Andrzej Duda az elismerést megköszönve azt fontosnak, megtisztelőnek és meghatónak nevezte.

Hírdetés

Kiemelte, Áder Jánossal közösen dolgoznak azon, hogy erősek legyenek az együttműködéseik, összefogják a nemzeteiket és országaikat összekötő „fonalakat”.

Andrzej Duda kitért arra is, hogy barátok Áder Jánossal, mert államfőként a hazájukat szolgálják, és mindketten megértették: ha a saját nemzetüket szolgálják, akkor a másikét is, és mindent, amit megtesznek a hazájukért, azt megteszik a másik nemzetéért is.

A lengyel államfő megjegyezte, az elismerést meg kellene osztaniuk Áder Jánossal.

Az ünnepségen elhangzott, a kitüntetést Áder János Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére adományozta Andrzej Dudának.

A Magyar Érdemrend Nagykeresztje a nyaklánccal és az arany sugaras csillaggal kitüntetés a legmagasabb rangú, csak államfőknek adható kitüntetés Magyarországon.

A méltatásban elhangzott, Andrzej Duda a 21. századi Lengyelország kiemelkedő közéleti személyisége. Először 2015-ben választották meg köztársasági elnöknek, 2020-ban pedig másodszor nyerte el az államfői posztot. Elnökként minden lengyel államfője, és a néhai Lech Kaczynski szellemi örökösének vallja magát. A lengyel köztársaság elnökeként kezdettől jó akarattal és segítőkészen jár el a magyar vonatkozású ügyekben. „Hazánk elkötelezett barátjaként (…) sokat tett a két ország érdekének védelméért, közös törekvéseink előmozdításáért” – fogalmaztak a laudációban.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »