A leggyakoribb hibák tésztafőzéskor

A leggyakoribb hibák tésztafőzéskor

Ha igazán finom tésztaételeket szeretnénk készíteni, akkor nem árt, ha betartjuk az alábbi szabályokat – így lehetünk biztosak benne, hogy tökéletes lesz az étel, amelyet feltálalunk.

Sokan azért választanak kisebb edényt a tésztafőzéshez, mert kevesebb víz fér bele, amely így hamarabb felforr, és így az étel is hamarabb elkészül. Csakhogy ahhoz, hogy a tésztából elég keményítő főjön ki, sok víz, tehát nagyobb edény szükséges. Ellenkező esetben megtörténhet, hogy az egész összeragad, és egyes tésztadarabok kevésbé főnek meg a többinél. Tésztát tehát mindig nagy edényben főzzünk lobogva forró vízben – írja a Házipatika.com.

Ha szeretnénk, hogy tésztánk jó ízű legyen, mindenképpen adjunk sót a főzővizéhez, hogy fel tudjon szívni belőle. Így elkerülhetjük, hogy olyan íze legyen, mint a főtt lisztnek. Egy nagy fazék vízhez egy-két evőkanál só szükséges.

Hírdetés

Sokan azért tesznek olajat a tészta főzővizébe, hogy ne tapadjon össze, pedig nem árt, ha a tészta felülete kicsit ragacsos marad. Erre azért van szükség, hogy a szósz jól tudjon majd tapadni a felszínén. Érdemes próbát tenni – hamar rájövünk majd, hogy az olaj nélküli vízben főtt tésztából készült étel sokkal finomabb.

Hogy a tészta mikor készül el, és mikor lesz al dente, vagyis fogkemény, attól is függ, hogy mekkora mennyiséget főzünk – sokan ugyanis nem készítenek el egyszerre egy egész csomaggal. Így aztán megeshet, hogy ha betartjuk a csomagoláson lévő időt, akkor túlfő. A legjobb, ha kiveszünk pár szemet, és megkóstoljuk – így lehetünk benne biztosak, hogy tökéletes az állaga.

A tészta főzővizében rengeteg a tésztából kifőtt keményítő. Érdemes belőle eltenni egy fél bögrényivel, és mikor a tésztát összekeverjük a szósszal, az edénybe önteni. A szósz így sűrűbb, krémesebb, és sokkal jobb állagú lesz.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »