A Kúria hitelesítette a Fudan egyetemre és az álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezéseket

A Kúria hitelesítette a Fudan egyetemre és az álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezéseket

A Kúria szerdán hitelesítette a Fudan egyetemre és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezéseket – derül ki a legfelsőbb bírói testület honlapján közzétett határozatokból.

Hírdetés

Karácsony Gergely főpolgármester júliusban jelentette be, hogy öt kérdésben népszavazást kezdeményez. Ezek közül kettőt hitelesített augusztus végén a Nemzeti Választási Bizottság. Az egyik így szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?" Ezt azonban a kérdés költségvetési vonatkozásaira, illetve egyértelműség hiányára hivatkozva megtámadták, így került az ügy a Kúria elé. A Kúria szerdai határozatában a kérelmeket elutasította, és a Nemzeti Választási Bizottság döntését helybenhagyta. A Kúria döntése a testület honlapján olvasható.

Karácsony Gergely másik, Nemzeti Választási Bizottság által augusztus végén hitelesített kérdése így szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?" A Nemzeti Választási Bizottság erre vonatkozó hitelesítő határozatát a kérdés egyértelműségének hiányára, illetve nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséggel való összefüggésére hivatkozva támadták meg, a Kúria azonban ezeket a kérelmeket is elutasította, és a Nemzeti Választási Bizottságnak ezt a határozatát is helybenhagyta. A Kúria döntése itt olvasható.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »