A Kuciak-ügyben hozott ítélet hatályon kívül helyezését kéri az ügyész

A Kuciak-ügyben hozott ítélet hatályon kívül helyezését kéri az ügyész

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze azt indítványozza, hogy a Legfelsőbb Bíróság (NS) semmisítse meg a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében hozott ítéletét. Kéri, hogy az ügyet utalják vissza a Speciális Büntetőbírósághoz, és egy másik szenátus tárgyalja újra – közölte a keddi tárgyaláson Peter Paluda, a Legfelsőbb Bíróság szenátusának elnöke. A szenátus a Kuciak-ügyben benyújtott fellebbezésekről tárgyal.

Az ügyész aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az eredeti szenátus esetleg nem veszi figyelembe a bizonyítékok egy részét, és ismét külön, egymástól függetlenül vizsgálja az egyes tényeket.

Ugyanakkor új bizonyíték, szakértői vélemény beterjesztését javasolta a Marian Kočner és Alena Zsuzsová közötti kommunikációval kapcsolatban, a szakértői vélemény ugyanis az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében készült.

Kiderült egyebek között, hogy a kommunikáció olyan részleteket tartalmaz, amelyek nem szó szerint értendők”

– magyarázta Paluda, hozzátéve, hogy az ügyész szerint az említett személyek titkosítani akarták azt, amit egymással közölnek, hogy egy harmadik személy ne tudja értelmezni az üzeneteket.

Hírdetés

A fellebbezésben az ügyész rámutatott arra is, hogy a Speciális Büntetőbíróság Marian Kočner vádlott indítékait külön, a többi vádlottal való kapcsolat vizsgálata nélkül elemezte.

Az ügyész szerint ha a bíróság teljes egészében, Alena Zsuzsovát is beleértve vizsgálta volna az ügyet, nem lenne kétsége a vádlott bűnössége felől.

Az ügyész azt gyanítja, hogy a bíróság csak azért döntött úgy, hogy Marian Kočner és Alena Zsuzsová nem bűnös, mert meg akarta mutatni, hogy nem enged a média nyomásának.

„Az ügyész szerint ehhez az is hozzájárult, hogy Alena Zsuzsová kijelentette, a végén el fogják ítélni, mert a közvélemény és a sajtó ezt akarja” – mondta a fellebbviteli szenátus elnöke.

A tárgyalás második szünetében a bíróság engedélyezte, hogy Marian Kočner beszéljen az ügyvédjével, Marek Parrával. A szünet után a szenátus elnöke megengedte a védőügyvédeknek, hogy ügyfelük mögé üljenek, és jogi tanácsokat adjanak nekik.

2020 szeptember elején a Speciális Büntetőbíróság szenátusa felmentette Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát Kuciak és Kušnírová meggyilkolásának vádja alól. Szabó Tomášt bűnösnek találta és 25 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Ružena Sabová, a szenátus elnöke 2020 szeptemberében ezt azzal indokolta, nem bizonyított, hogy Marian Kočner és Alena Zsuzsová elkövette a bűncselekményt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »