A Kreml szóvivője szerint Moszkva számára már de facto háború kezdődött

A Kreml szóvivője szerint Moszkva számára már de facto háború kezdődött

Oroszország és Kína pénteken megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt az Egyesült Államok által beterjesztett határozati javaslatot, amely "azonnali és tartós tűzszünetre" szólít fel a Gázai övezetben az Izrael és Hamász közötti harcokban a civilek védelme és a humanitárius segélyek eljuttatása érdekében – írja az MTI.

A 15 tagú tanácsban 11 tagállam szavazott az amerikai javaslat mellett, három ország ellene, egy pedig tartózkodott.

Az izraeli-palesztin háborúról szóló szavazás előtt Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nyebenzja kijelentette, hogy Moszkva támogatja az azonnali tűzszünetet, ugyanakkor megkérdőjelezte a határozat nyelvezetét, és azzal vádolta Antony Blinken amerikai külügyminisztert, valamint Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövetet, hogy szavai szerint "átpolitizált" okokból "félrevezetik a nemzetközi közösséget".

A Kreml szerint Moszkva számára már lényegében háború kezdődött

Az orosz-ukrán háborúban nagyban érintett Kreml elnöki szóvivője, Dmitrij Peszkov pénteken újságíróknak azt jelentette ki:

az ukrajnai "különleges hadművelet" jogi státusza nem változik, Oroszország számára azonban már de facto háború kezdődött.

Hírdetés

Peszkov ezzel egy pénteken az Argumenti i Fakti című lapban megjelent nyilatkozatát pontosította, amelyben egy kérdésre úgy válaszolt, hogy Oroszország a nyugati országok beavatkozása miatt hadiállapotba került.

"Hadiállapotban vagyunk. Igen, ez különleges hadműveletnek indult, de amint ott megalakult ez a társaság, amint a kollektív Nyugat Ukrajna oldalán résztvevője lett ennek, számunkra ez már háborúvá vált" – fogalmazott Peszkov a lapnak nyilatkozva.

Utólag, pénteki telekonferenciáján a Kommerszant FM-nek a konfliktus hivatalos meghatározását firtató kérdésére felelve a Kreml szóvivője azt mondta: "Lényegében azt követően, hogy a kollektív Nyugat belépett ebbe az egészbe, ez háborúvá változott. De jure ez különleges hadművelet. De facto számunkra ez háborúvá vált, miután a kollektív Nyugat egyre inkább és közvetlenebbül emeli a konfliktusban való részvételének szintjét. Vagyis lényegi változások következtek be, de nem jogi értelemben" – magyarázta Vlagyimir Putyin szóvivője, aki hasonlóról már korábban is értekezett.

(Címlapkép: Orosz rakétatámadás helyszínén katasztrófa-elhárítók és helybeliek a kelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2024. március 22-én. A helyi hatóságok szerint több ember megsebesült. MTI/EPA/Katerina Klocsko)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »