A közbiztonság javítására irányuló 20 milliós pályázati keretet jelentett be Richard Raši Komáromban

A közbiztonság javítására irányuló 20 milliós pályázati keretet jelentett be Richard Raši Komáromban

A közbiztonság javítására irányuló 20 milliós pályázati keretet jelentett be Richard Raši Komáromban Vataščin Péter2024. 05. 27., h – 13:47 Komárom |

A Beruházási, Régiófejlesztési és Informatizációs Minisztérium által hivatalosan bejelentett pályázat egyben az „okos“ önkormányzatok fejlesztését is ösztönözné. A kamerarendszerek fejlesztése vagy létesítése mellett az adatgyűjtést és -felhasználást is elősegítenék.

Richard Raši (Hlas) és a kormány képviselői hétfőn többek között a Komáromi járás polgármestereivel is találkoztak. A Tiszti Pavilon dísztermében tartott megbeszélést követően a tárcavezető ismertette az új minisztériumi pályázat részleteit. A 20 milliós keretből 4 millió euró irányul majd a köztéri biztonság növelésére, 16,25 millió pedig az „okos“ városok és régiók fejlesztésének ösztönzésére.

A támogatásra nemcsak a községek és városok, de a megyei önkormányzatok és az érdekelt egyesületek is pályázhatnak. Legfeljebb 185 ezer eurónyi, vissza nem térítendő támogatásra tarthatnak igényt. A felhívás a belügyi tárca, az állami, ill. a városi és községi rendőrségek aktív segítével jött létre – valamint beleépítették az ökormányzatok javaslatait is. A tárca június 6-án tart majd egy iskolázást a pályázatról az érdeklődőknek.

A pályázati lehetőség elsősorban a digitális megoldások és az információs technológiák önkormányzatok általi használatára irányul. Egyúttal a kisebb települések bekapcsolódására is lehetőséget nyújt. A tárcavezető szerint például a már fejlett kamerarendszerrel és központi megfigyeléssel rendelkező városok az ilyen képességekkel nem rendelkező községekkel is megoszthatják a rendszereik kapacitásait. Egyenesen a településekről származó megfigyelési adatokkal dolgoznának.

A szűkebb értelemben vett közbiztonság növelése mellett az adatfeldolgozás segíthet a megfelelő parkolási rendszer kialakításában, ahogy a karambolok és katasztrófák megelőzésében is.

„2020-ig a biztonságos önkormányzatokra három év alatt 11 millió eurót különítettek el, 2020-tól 2023-ig, tehát az előző kormány idejében egyetlenegy euró sem jutott erre a területre, most pedig több mint 20 milliós pályázatot hirdettünk meg. A szlovákiai polgármesterek 84%-a ugyanis megállapítja, hogy a biztonságosságba, a kamerarendszerekbe való befektetés kifizetődött nekik.

Hírdetés

 A városok és községek által problematikusnak minősített zónák több mint felében nincsenek kamerarendszerek, vagyis a biztonságosságuk erősítése azáltal, hogy bővítik őket, továbbra is lehetséges a további kulcsfontosságú lokációkon. A polgármesterek csaknem 70%-a lát teret az önkormányzatok közti együttműköésre a közrend biztosításának terén“ – fejtegette a tárcavezető. Hozzáfűzte, azért jöttek Komáromba, mert a közbiztonság növelésének igénye nem a minisztériumban, hanem az olyan polgármesterek által fogalmazódott meg, mint amilyen Keszegh Béla (független) is.

Michal Kaliňák, a tárca államtitkára hozzátette, Komáromban olyan régióban üléseztek, amely határmenti jellegű, ám ez számukra egyben nem jelent perifériát. Ellenkezőleg: az érdeklődésük középpontjában áll, hiszen „Szlovákia kapujáról“ van szó, a biztonságos önkormányzatok fogalmába pedig beletartozik a stabil idegenforgalom és a további lehetőségek is.

„Nagyon örülünk, hogy a minisztériumban olyan emberek ülnek, akik ismerik Szlovákia régióit. Ezekben valóban különféle gondok vannak, de azáltal, hogy a tárcából kiszállnak, s nemcsak Pozsonyban várnak ránk, ismerik is a problémákat, azokat a sajátos dolgokat, amelyeket kezelni kell“ 

– mondta Keszegh Béla. A sajtótájékoztatón egyben többször elhangzott, hogy Igor Matovič miniszterelnöksége és pénzügyminisztersége alatt az adóbónusz növelését az önkormányzatok rovására hajtották végre.

A tárcának a komáromi volt a 15. régiós találkozója. A megbeszélésen többek között szó volt még a közbeszerzési törvény küszöbönálló változásairól, a hamarosan bemutatásra kerülő „Partnerségi térképről“, amely egy helyen mutatja be az EU-s alapokkal kapcsolatos információkat. A miniszter még elmondta: személyesen fogják ellenőrizni azt, hogy a régiókban eddig hogyan, milyen célokra használták fel az uniós forrásokat, amellyel egyben a pozitív tapasztalatokat is szeretnék terjeszteni. 

„Csak a Komáromi járásban több mint 350 projekt valósult meg csaknem 200 millió euró felhasználásával az uniós alapoknak köszönhetően“ 

– hangsúlyozta Raši.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »