A korrupcióval vádolt volt EP-alelnök december 22-ig vizsgálati fogságban marad

A korrupcióval vádolt volt EP-alelnök december 22-ig vizsgálati fogságban marad

Az Európai Parlament eddigi talán legnagyobb korrupciós botrányának főszereplője, Eva Kaili görög EP-képviselő, az EP volt alelnöke legalább december 22-ig vizsgálati fogságban marad – így döntött szerdán a belga bíróság.

Kailit a múlt héten tartóztatták le korrupció gyanújával, öt másik gyanúsítottal együtt. Kettő közülük tegnap már szabadlábon volt, négyet viszont vizsgálati fogságban tartanak. A rendőrség szerint Kaili és társai csúszópénzt fogadtak el Katartól, hogy a közel-keleti ország javára befolyásolják az uniós döntéshozást. Az ügy kapcsán a rendőrség 1,5 millió eurónyi készpénzt foglalt le.

Hírdetés

Katart az EU élesen bírálta munkajogi hiányosságai miatt, ugyanakkor nemrégiben hozott reformjait többek között Kaili és mások is dicsérték, valamint könnyített vízumszabályt szorgalmaztak a katari állampolgárok javára. Azóta ez utóbbi javaslatot a Bizottság megfontolásra visszahívta, a katari munkajogi reformokat dicsérő EP tisztviselők közül pedig néhányan önként lemondtak parlamenti bizottsági vagy más pozícióikról.

Kaili ügyvédje szerdán megismételte, hogy védence ártatlannak vallja magát, és hogy a lakásán lévő nagyösszegű készpénzről nem tudott. Kaili azt állítja, hogy a pénz származásáról élettársát, Francesco Giorgit kell kérdenie a hatóságoknak – aki szintén vizsgálati fogságban van.

Körkép.sk, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »