A kormányfő közölte, egymilliárd jut Szlovákiának a 10 milliárdos uniós forrásból

A kormányfő közölte, egymilliárd jut Szlovákiának a 10 milliárdos uniós forrásból

Szlovákia egymilliárd eurót kap az árviz miatt az országoknak szánt 10 milliárd eurós kohéziós alapból. Lengyelország ötmilliárd, Csehország kétmilliárd, Ausztria 500 millió, Romániába 1,5 milliárd eurót kap – tájékoztatott pénteken Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök, aki csütörtökön (szeptember 19.) Wroclawban részt vett a miniszterelnökök és az Európai Bizottság találkozóján, ahol az árvíz volt a téma.

A miniszterelnök közölte, az uniós források felhasználásáról a jövő héten egyeztetnek.

„Az olyan speciális lehetőségek mellett, mint a szolidaritási alap, megvannak a standard európai alapok, köztük az úgynevezett kohéziós alap, amely az EU egyes régiói közötti különbségek kiegyenlítését célozza. Ebben a kohéziós alapban van egy bizonyos összeg Szlovákia számára”

– mondta Fico.

Tájékoztatása szerint az EB olyan megoldást kínált, hogy a kohéziós alapból folyósított összeghez az árvízkárok felszámolásához nem lesz szükség állami önrészre. „Nem lesz szükség arra sem, hogy az állam előfinanszírozza a konkrét projekteket, a pénzt közvetlenül az európai alapokból lehet meríteni”

– mondta.

Hírdetés

Wroclawban arról is eszmecserét folytattak, hogy a projektek csak árvízmegelőzésre vonatkoznak-e, vagy az árvíz okozta károk felszámolására is.

„Abban állapodtunk meg, hogy intenzív tárgyalásokat kezdünk az EB-vel. Szeretnénk tudni, milyen projektek tartoznak ebbe a keretbe. Több minisztérium is van, amelyeken keresztül érkezhetne a pénz: elsősorban a környezetvédelmi minisztérium, a belügyminisztérium, valamint a közlekedési tárca”

– mondta Fico.

„Ha az EB olyan rugalmas lesz, mint amilyen tegnap volt, úgy gondolom, az egymilliárdos összeget nemcsak a megrongálódott infrastruktúra helyreállítására, hanem bizonyos megelőző intézkedésekre is fel tudjuk majd használni”

– tette hozzá a miniszterelnök.

TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »