„A kormány egyértelműen támogassa Verespatak felvételét az UNESCO világörökségi listájára”

„A kormány egyértelműen támogassa Verespatak felvételét az UNESCO világörökségi listájára”

Hetvennégy civil szervezet fordult nyílt levélben Florin Cîțu miniszterelnökhöz, Bogdan Gheorghiu kulturális miniszterhez és Ludovic Orban PNL-elnökhöz, kérve, hogy ne akadályozzák a Verespatak UNESCO világörökségi listára való felvétele érdekében folytatott tárgyalásokat.

A nyílt levél kezdeményezői szerint az indítványt az indokolja, hogy a közbeszédben olyan információk jelentek meg, amelyek értelmében a kormány ismét a tárgyalások elhalasztását vagy a dosszié teljes visszavonását fontolgatja.

„Arra kérjük Önöket, hogy ne tegyenek semmilyen intézkedést vagy adminisztratív lépést annak érdekében, hogy megakadályozzák Verespatak 2021 júliusában esedékes UNESCO-jelöltségének megvitatását. Kérjük, hogy bízzák meg azzal a román államot képviselő küldöttséget, hogy egyértelműen Verespatak UNESCO világörökségi listájára történő felvételét támogassa a bizottság előtt” – olvasható a nyílt levélben.

Hírdetés

Az aláírók kérik, hogy a kormány képviselői tartsák magukat a kormányprogramban vállaltakhoz, valamint azokhoz az ígéretekhez, amelyeket a nemzetközi közösség, az UNESCO és a verespataki lakosok előtt tettek. 

Ezek értelmében kéri, hogy a kormány tegye a települést a fenntartható fejlődés modelljévé, amely a kulturális és természeti örökség értékesítésén és a civil szerepvállaláson alapul; a bányamúzeum igazgatását helyezze át a kulturális minisztérium hatáskörébe; folytassa a műemléki jegyzékben szereplő objektumok helyreállítását; támogassa a helyi közigazgatást a verespataki általános urbanisztikai terve megvalósításában.

A nyílt levél aláírói között van a Declic közösség, a Mining Watch Románia, a Pro Patrimonio alapítvány, a romániai Greenpeace, az ActiveWatch, az Act for Tomorrow egyesület és még sokan mások. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »