A kórházak egyre növekvő járulékadósságai bőven fedeznék a szülői nyugdíjbónuszra fordított összeget

A kórházak egyre növekvő járulékadósságai bőven fedeznék a szülői nyugdíjbónuszra fordított összeget

A kórházak Szociális Biztosítóval szembeni járuléktartozásai egyre halmozódnak, tavaly év végén meghaladták a 415 millió eurót, az elmúlt év folyamán csaknem 200 millió euróval nőttek, derül ki a Szociális Biztosító 2023-as gazdasági beszámolójából.

Amennyiben a kórházak rendeznék a Szociális Biztosítóval szembeni tartozásaikat, az így nyert összeg bőven elegendő lenne a szülői nyugdíjbónusz költségeire. A Szociális Biztosító ugyanis tavaly erre a célra 286 millió eurót fordított.

A legnagyobb összeggel az állami kórházak tartoznak a biztosítónak, ez tavaly év végén 383 millió eurót tett ki, miközben a novemberi járuléktartozáshoz képest is 3,8 millió euróval emelkedett.

Hírdetés

A részvénytársaságokká vagy nonprofit társaságokká alakult egészségügyi intézmények Szociális Biztosítóval szembeni adóssága tavaly év végén 32,7 millió euró volt, novemberhez képest 287 ezer euróval több. Az összes transzformált intézmény közül tavaly év végéig hárman nem fizettek a biztosítónak.

Marek Krajčí (Slovensko mozgalom) volt egészségügyi miniszter még 2020 novemberében jóváhagyatta a parlamenttel az egészségügyi ellátókról szóló törvénymódosítást, melynek értelmében az egészségügyi ellátók vagyona mentesül a végrehajtás hatálya alól. Olyan esetekről van szó, amikor az egészségügyi ellátást biztosítók vagyonának és pénzeszközeinek végrehajtási eljárással történő lefoglalása veszélyeztetné a betegek jogait, ellátását.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »