A konzervatív Postoj orosz propagandával vádolja a konzervatív Štandardot

A konzervatív Postoj orosz propagandával vádolja a konzervatív Štandardot

Érdekes kommentár jelent meg a szlovák konzervatív Postoj.sk hasábjain. A portál főszerkesztője, Martin Hanus azt fejtegeti az írásában, hogy a V4-en belül mindenki elítéli az orosz agressziót, kivéve a magyar miniszterelnököt, Orbán Viktort. A történet szépsége, hogy az említett konzervatív portál egy másik szlovák konzervatív portált, a Štandardja támadja, hogy orosz propagandát folytat.

A csehek, a lengyelek és a szlovákok egy oldalon állnak, csak a magyarok képviselnek különvéleményt az orosz-ukrán háborús konfliktusban. A háború két szláv nép között zajlik, ezért a magyar vezetés ebből ki akar maradni azzal, hogy az nem érinti őket, mert két nép testvérnép háborújáról van szó – így kezdi az írását Martin Hanus.

Megállapítja, hogy az orosz-ukrán konfliktusban Szlovákia, jobban mondva a Heger-kabinet, a csehekkel és a lengyelekkel együtt a magyarokkal ellentétben a másik oldalon állnak. Ugyanakkor sajnálattal veszi tudomásul, hogy

a szlovákiai állampolgárok nagy része elfogadja Orbán Viktor és Magyarország semleges álláspontját.

Míg a magyarok Ukrajna kisebbségellenes politikája miatt nem foglalnak állást ebben a konfliktusban, a szlovákok nagy része azért nem, mert elfogadják vagy elhiszik az orosz propagandát.

A cikk szerzője szerint

ezzel egy új jelenség került előtérbe a szlovák konzervatív oldalon: a putyini politika elfogadása.

Hiába a hírek az oroszok brutálitásairól és az általuk okozott mérhetetlen károkról, az emberek mintha megfeledkeznének a bizonyító erejű képsorokról. Inkább megértéssel fogadják Putyin politikáját, és a kialakult helyzetért Amerikát tartják felelősnek – fejtegeti Hanus.

A Štandard egyik cikkét hozza fel példaként, amelyben a szerző kifejezi kétségét azt illetően, hogy az oroszok lennének felelősek a bucsai vérengzésért. Az említett oldal szerzője azzal érvel, hogy

Hírdetés

az oroszok nem lehetnek olyan idióták, hogy ilyen brutális tettet hajtsanak végre, amit aztán az ukránok felhasználhatnak a saját propaganda-céljaikra.

Hanus szerint nagyon sokan elhiszik azt, hogy az ukránok csak kitalálták vagy megjátszották az egész bucsai mészárlást.

Štandard újságíróinak szerinte szintén van egy sajátos propagandájuk, amely se nem oroszpárti, se nem ukránpárti, hanem ők az úgynevezett

kortárs relativisták, akik úgy gondolják, hogy a háború okai, a Krím elfoglalása és donbaszi szeparatizmus fegyveres leverése mind annak a következménye, hogy a NATO egyre keletebbre akarja kiterjeszteni az ellenőrzését, egészen az oroszok közvetlen közelébe.

Hanus szerint a Štandard újságírói mindent a Nyugat nyakába akarnak varrni, de azt nem akarják elismerni, hogy Putyin támadása érthetetlen és értelmetlen volt, és ezért választják az alibizmust és a semleges álláspontot.

Štandard: Kedves Hanus úr, semmilyen orosz propagandát  nem folytatunk.

A Štandard reagált  Martin Hanus írására. Peter Števkov, a cikk szerője cáfolja a Postoj főszerkesztőjének állításait. Števkov szerint a bucsai gyilkosságról szóló írásukban fontos a kontextus,

mert közvetlenül az eset után rengeteg dezinformáció is napvilágot látott a Pentagon részéről is, és így nehéz volt kiszűrni a lényeges információkat.

Števkov hozzáteszi, hogy a Štandard az elsők között hozta le a bucsai mészárlásról szóló hírt, amelyben Juraj Hajko azt írta, hogy brutális vérengzés történt – pokoli körülmények között.

A Štandard publicistája cáfolja azt is, hogy az orosz propaganda narratíváját jelenítenék meg a portáljukon. Éppen fordítva, állítja: 

a portál igyekszik teret adni a lehető legszélesebb véleménynyilvánításnak.

Števkov szerint a Postoj viselkedését kellene jobban megvizsgálni, ugyanis az a propaganda, amit Hanusék művelnek: lejárató kampány a Štandard ellen és az olvasók szándékosan félretájékoztatása.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »