A kommunisták által meggyilkolt Michal Rapacz lengyel katolikus pap

Boldoggá avatták szombaton a dél-lengyelországi Krakkóban a kommunisták által 1946-ban meggyilkolt Michal Rapacz lengyel katolikus papot.

Hírdetés

Az Isteni Irgalmasság-bazilikában bemutatott szentmisén Ferenc pápát Marcello Semeraro bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa képviselte.
   
Homíliájában a bíboros kiemelte: a mártír pap boldoggá avatása „Isten vigasztaló jele az erőszak és a háború által megsebzett mai időkben”.
   
Michal Rapacz (1904-1946) 1937-től a Kis-lengyelországi vajdaságbeli Ploki faluban teljesített lelkipásztori szolgálatot. A falu Lengyelország azon térségéhez tartozik, amelyet a második világháború idején a náci német Harmadik Birodalomhoz csatoltak. A pap a németek által üldözött háborús menekülteket rejtegette, támogatta a lengyel földalatti Honi Hadsereget, és a német tilalom ellenére titokban lengyel nyelven misézett.
   
A háború után segítette a lengyel kommunista Biztonsági Hivatal (UB) elől rejtőzködő antikommunista ellenállókat. Lelkipásztori tevékenységében sok időt szentelt a fiataloknak, homíliáiban gyakran a vallási értékek érvényesítését szorgalmazta a társadalom életében. Magatartásával kiváltotta a hatalomra került kommunisták nemtetszését. 1946-ban többször megfenyegették, ő azonban nem hagyta magát megfélemlíteni, folytatta szolgálatát.
   
1946. május 12-re virradó éjjel Plokiban a plébániára egy nagyjából húszfős kommunista fegyveres csoport tört be, a papot a közeli erdőbe hurcolták és ott kivégezték.
   
A gyilkosság után hatósági vizsgálat indult, amelyben nem állapították meg az elkövetők személyazonosságát. Az 1996-ban újraindított vizsgálat során meghatározták a gyilkosok kilétét, az eljárást azonban „bizonyítékok hiányában” megszüntették. Mindazonáltal leszögezték, hogy Michal Rapacz „kommunista bűntett” áldozata lett.
   
Ferenc pápa idén januárban írta alá a pap vértanúságát megerősítő dekrétumot.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »