A Klopp-kölykök, akik pótolták Szoboszlai Dominikékat

A Klopp-kölykök, akik pótolták Szoboszlai Dominikékat

A Liverpool FC csapatában hat 21 éves vagy annál fiatalabb futballista lépett pályára a Chelsea elleni Ligakupa-döntőben. Bár a sok fiatal bevetése részben kényszerűség volt Jürgen Klopp számára, mégis érdemes néhány tényt kiemelni ezzel kapcsolatban. Ugyanis klubszimpátiától függetlenül szívderítő volt.

Részben azért, mert a világfutball kevesek számára szimpatikus tendenciájával szemben megy. A Premier League élcsapataiban elég ritka az „egyklubos”, saját nevelésű kulcsjátékos – a Poolban is az immár Klopp’s kidsnek, Klopp kölykeinek nevezett generáció tagjain kívül Trent Alexander-Arnold az egyedüli, aki 2004-ben, hatévesen került a Vörösök kötelékébe –, az akadémiáról kikerülő rengeteg fiatal inkább más klubban fut be.

Örvendetes volt amiatt is a liverpooli „kölykök” mély vízbe dobása, mert a német edző – az Angliában használt kifejezéssel menedzser – arra mutatott példát, hogy egy szakvezető egy több szempontból is nagyon fontos mérkőzésen is lehet olyan bátor, hogy a mérkőzés döntő szakaszában a kipróbált kulcsjátékosok helyett (egyszerre ment le a világbajnok Alexis McAllister, valamint Cody Gakpo és Andy Robertson is) a már bent lévő fiatalok mellé még kettőt pályára küldött, a támadásokat erőltetve. A meccskeretben tíz ifjú akadémista volt, Stefan Bajcetic, Lewis Kouma, Trey Nyoni és Ben Doak nem is került pályára.

Enjoyed putting this together — who’s who of #LFC next gen, and who’s next to follow…

You’d expect a start for Bobby Clark and James McConnell tomorrow. Jayden Danns too. Would fancy Trey Nyoni to play some part. Jay Spearing, anyone? ???https://t.co/plQrC8lynV

— Lewis Steele (@LewisSteele_) February 27, 2024

Amikor Virgil van Dijk, a csapatkapitány befejelte a finálét eldöntő gólt, mellette egyetlen olyan csapattársa sem volt a pályán (ha nagyon megengedők vagyunk: esetleg Luis Diazon kívül), aki egyébként a csapat legerősebb tizenegyébe tartozik! A Liverpool az alábbi tizeneggyel zárta a mérkőzést: Kelleher – Gomez, Quansah, Van Dijk, Cimikasz – Elliott, Endo, McConnell, Clark – Danns, Luis Diaz.

Az ifjak közül a 20 éves Conor Bradley a legismertebb név, ő már 17 éves kora óta az északír válogatott tagja, egyébként – a legendás kapus, Elsiha Scott nyomába lépve – 101 év után az első északír játékos, aki trófeát nyert a Poollal. Belfastban nőtt fel, kilencéves korában egy a Liverpool által támogatott fejlesztőközpontban tűnt fel. 2019-ben került a Vörösökhöz, a 2022–2023-as idényt szinte már végigjátszotta, de a Bolton Wanderersben. Az idei szezon nagy felfedezettje, a „kölykök” közül talán ő jár a legközelebb ahhoz, hogy megvesse a lábát az első csapatban.

How it started
How it’s going

What a few months it’s been for Conor Bradley ? pic.twitter.com/Pcr9tPDjUr

— Anything Liverpool (@AnythingLFC_) February 24, 2024

Harvey Elliott már túl van ezen, 35 mérkőzésen játszott eddig az idényben. Neki különösen sokat jelenthetett a Chelsea legyőzése: hajdanán, srácként eltanácsolták a Kékektől, mert nem volt elég magas. Még most is „csak” 170 centi magas, de a futball óriása lehet. Londonban nőtt fel, de óriási Liverpool-szurkolóként, az édesapjával 2018-ban elutaztak Kijevbe, a Bajnokok Ligája döntőjére. Elképzelhető, mit jelenthet most neki ebben a csapatban futballozni, mondjuk, Virgil van Dijknek vagy Mohamed Szalahnak passzolni.

In 2018, Harvey Elliott became the youngest ever player to feature in the EFL Cup at 15 years and 174 days old.

Hírdetés

At the age of 20, he is a two time winner having featured in both finals.

And there’s plenty more to come. ?? pic.twitter.com/z07QbLem2M

— Squawka (@Squawka) February 25, 2024

Húsz mérkőzésen van túl a szezonban Jarrell Quansah, ki tudta használni, hogy Joël Matip hosszú időre kiesett, s hogy hiányzott Joe Gomez és Ibrahima Konaté is. Ötéves kora óta a Liverpool futballistája, bár tavaly néhány hónapot a Bristol Roversben töltött. A 16 évesek korosztálya óta állandó angol válogatott a különböző „U-csapatokban”, 2022-ben U19-es Európa-bajnok lett, beválasztották a torna álomcsapatába. Huszonegy éves.

Bobby Clark mindössze 19 éves, 2021-ben érkezett a Newcastle Unitedtől. Eddig kilenc találkozón játszott a szezonban, ebből háromszor a Ligakupában. Apja, Lee Clark maga is profi futballista volt, a Newcastle Unitedben, a Sunderlandben és a Fulhamben játszott. Az utóbbi három éven Szudánban és Ománban dolgozott-dolgozik edzőként. A fiú már U19-es válogatott.

How it started
How it’s going

What a few months it’s been for Conor Bradley ? pic.twitter.com/Pcr9tPDjUr

— Anything Liverpool (@AnythingLFC_) February 24, 2024

James McConnell is 19 éves, 15 évesen került a Kirkby edzőközpontba, a Liverpoolhoz, Sunderlandből. A Ligakupában csak a döntőben játszott, az volt a kilencedik meccse az idényben az első csapatban. Ő mondta, micsoda megtiszteltetés öröm olyan játékostól labdát kapni, mint Szoboszlai Dominik.

James McConnell vs Chelsea pic.twitter.com/ROLVrAqGBX

— ️️. (@olislfc) February 25, 2024

A legfiatalabb Jayden Danns, 2006. január 16-án született. Az apja még tavaly is játszott válogatott mérkőzést Guayana színeiben, egyébként játékos-menedzser volt a Macclesfieldnél. A mostani szezonban a Tranmere Rovers edző stábjában dolgozik. Egyébként hajdanán a Liverpoolban kezdte a pályafutását kölyökjátékosként. Jayden fia nyolcéves kora óta tartozik a Pool kötelékébe. A családban két szenvedély létezik: a zene és a futball. Jayden Danns nagypapája háttérénekesként részt vett az eurovíziós dalversenyen 1987-ben (amúgy Európa-bajnok gördeszkás), a húga, Hayla tavaly szerepelt a dalverseny ifjúsági változatában, a Stand Uniqu3 formáció tagjaként. Azért a bátyja most egy picit híresebb lett nála.

Jayden Danns has played 34 minutes of senior football and has won more trophies than Harry Kane, who has played 49,320 minutes of senior foootball ??? pic.twitter.com/qXXuLadBkU

— Laurie (@LFCLaurie) February 25, 2024

7 years ago, Jayden Danns posted this on Instagram.

Last night, he made his debut in the Premier League for Liverpool, under Jürgen Klopp ??

What dreams are made of ?❤️ pic.twitter.com/MxpU9jpFLl

— Rising Ballers (@RisingBallers_) February 22, 2024


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »