A kiengesztelődés szolgálatában – Folyamatos nagyböjti szentgyónási lehetőség a pesti ferenceseknél

Folyamatos, akár idegen nyelven is végezhető szentgyónási lehetőséget biztosítanak a nagyböjti időszakban és a nagyhét folyamán a Ferenciek terei Alkantarai Szent Péter-templomban, közismertebb nevén a belvárosi (pesti) ferences templomban szolgáló szerzetesek. Az alábbiakban Kálmán Peregrin házfőnök-templomigazgató közleményét olvashatják.

Nagyböjt a bűnbánattartás ideje, amikor egyházunk azokat is arra kéri, hogy végezzék el szentgyónásukat, akik ezt máskor nem teszik meg. Nekünk, ferenceseknek pedig, akik Budapest szívében élünk – ilyenkor különösképpen – az a kötelességünk, hogy a kiengesztelődés szolgáiként ezt minél többek számára elérhetővé tegyük.

Az advent óta eltelt hónapok pozitív tapasztalata alapján a Ferenciek terén álló ferences templomban (Budapest V. kerület) nagyböjt hétköznapjain is tovább folytatjuk a 6.00–12.00, valamint a 16.00–22.00; vasárnap pedig a 6.00–12.30 és 16.00–20.30 közötti folyamatos gyóntatást. Nagyhéten (március 25–30.) ez a szolgálat szinte huszonnégy órás lesz, hiszen nagyhétfőn, -kedden, -szerdán 6.00–22.00-ig, nagycsütörtökön, -pénteken 6.00–24.00 között, nagyszombaton pedig 6.00–17.00-ig végig a hívek rendelkezésére állunk. Így bizalommal fordulhatnak hozzánk azok is, akiknek templomában ez a szolgálat a paphiány miatt nem oldható meg. Emellett nagyböjt vasárnapjain mindegyik misén tematikus prédikációkat tartunk a gyónás szentségéről, azt remélve, hogy ezek a homíliák ugyancsak segítik a kiengesztelődés szentségében való részesedés elmélyülését.

A gyóntatás, a gyóntatók időbeosztás szerinti rendjét, valamint az idegen nyelvű gyónás lehetőségeit minden héten közöljük a templom honlapján és Facebook-oldalunkon. A nagyheti beosztás március 15-től elérhető lesz, a templomba betérve pedig digitális tábla mutatja az atyák gyóntatási idejét, hogy melyik gyóntatószékben találhatók meg, és hogy a magyaron kívül milyen nyelven értenek.

Javasoljuk, aki úgy érzi, hosszabb időt vesz majd igénybe szentgyónása, a kora reggeli vagy az esti időszakban jöjjön. Ugyanakkor nagyhéten a délelőtti és a késő délutáni órákban hat gyóntató is rendelkezésre áll, így a szentségben való részesedés kiszámítható rendje is biztosítva lesz.  

Hírdetés

Szeretlek! Bocsáss meg! Köszönöm! – templomunk és lelkipásztori szolgálatunk nagyböjti mottója elsősorban Istenhez szól ezekben a hetekben, mert Ő tesz képessé bennünket arra, hogy hasonló szavakat mondjunk ki azok felé, akiket ez a környezetünkben jogosan megillet(ne).

A pesti ferences közösség nevében:

Kálmán Peregrin házfőnök-templomigazgató

Forrás és fotó: Belvárosi Ferences Templomigazgatóság

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »