A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

Ferenc pápa iraki látogatása első napján megemlékezett az ottani keresztények ellen elkövetett egyik legszörnyűbb terrortámadás áldozatairól, és kijelentette: a haláluk megmutatta, hogy az erőszak összeegyeztethetetlen az igazi vallási tanítással.

Ferenc pápa a terrortámadásban meggyilkolt keresztényekre emlékezett Bagdadban

Ferenc pápa Irakban – Kép: AFP/Ayman Henna

A katolikus egyházfőt énekléssel és virágfüzérekkel fogadták a Miasszonyunkról elnevezett szír katolikus székesegyházban, ahol a hívőkön kívül püspökökkel, papokkal és szerzetesekkel is találkozott. A legnagyobb bagdadi keresztény templom ellen 2010. október 31-én az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet intézett támadást. Az 58 halálos áldozat közül 48-an katolikusok voltak. A Vatikánban mérlegelik a boldoggá avatásukat „mártírként”. Az oltárt, ahol Ferenc pápa beszélt, az ő fényképük díszítette.

Hírdetés

Ferenc pápa (balra) Barham Szaleh iraki elnökkel

Ferenc pápa (balra) Barham Szaleh iraki elnökkel – Kép: AFP/Vatican Media

A pápa arra kérte a háborút és az üldöztetést elszenvedő iraki katolikusokat, hogy tartsanak ki, mert bár a közösségük „kicsi, mint a mustármag”, mégis gazdagítja az egész társadalmat. Az iraki népet arra buzdította, hogy vallási kisebbségeikre „értékes erőforrásként” tekintsenek.

A templomot több száz fős, egyenruhás és felfegyverzett őrség biztosította. Az egyházfőt előzőleg Száleh Barhám iraki elnök fogadta az államfői palotában, és azt mondta, hogy a látogatása alkalmat ad a keresztények és muzulmánok kapcsolatainak a javítására, és az értékét „megkettőzte” az, hogy a koronavírus-járvány és a biztonsági aggodalmak ellenére sort kerített rá. Az elnök kijelentette, hogy „a Keletet nem lehet elképzelni keresztények nélkül”. A találkozón más iraki vezetők is jelen voltak. Pápa most jár először Irakban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »