A katolikus egyház kártéríti a papok szexuális zaklatásainak áldozatait – Portugáliában

A katolikus egyház kártéríti a papok szexuális zaklatásainak áldozatait – Portugáliában

A portugál katolikus egyház csütörtökön bejelentette, hogy egyhangú döntést hozott arra vonatkozóan, hogy kártérítést fizessenek a papi szexuális zaklatás áldozatainak. Az ország püspöki konferenciája a fatimai szentélyben tartott négynapos közgyűlést követően bejelentette, hogy az összes portugál egyházmegye befizetéseiből létrehoz egy alapot, amelyből fedezi az esetleges kifizetéseket.

„Az áldozatok szenvedéseivel kapcsolatban a portugál püspökök megerősítik teljes elkötelezettségüket, hogy mindent megtesznek az érintett személyek kárpótlása érdekében, és reményüket fejezik ki arra vonatkozóan, hogy a megelőzés a társadalom javára szolgál” – hangzott el a püspöki konferencián. Az egyház tisztviselői szerint eddig 20 áldozat kért kártérítést.

Hírdetés

A katolikus egyházon belüli gyermekbántalmazásokat vizsgáló független bizottság 2023-as jelentése szerint több mint 4800 gyermek válhatott szexuális zaklatás áldozatává a portugál katolikus egyházban. Több mint 500 állítólagos áldozat jelentkezett a saját történetével is. A portugál püspökök által felállított bizottság 1950 óta vizsgálja az állítólagos eseteket, melyek többsége már elévült.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »