A járványhelyzet csúcsra ért: Szlovákia szilvesztertől szigorít – Íme, a részletek

A járványhelyzet csúcsra ért: Szlovákia szilvesztertől szigorít – Íme, a részletek

Frissítve: 19.44 Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint konstruktív kormányülés keretében tekintették át a rendkívüli járványhelyzetet. 2021 január 1 05.00 órától a következő intézkedések lépnek életbe 2021 január 24-ig.

Az elfogatott új intézkedések:

Az aktuális járványügyi helyzetet értékelve Krajčí elmondta:

Mivel az eddigi intézkedések nem hozták meg a kívánt hatást, a kormány ma egyhangúlag szigorú intézkedéseket fogadott el, melyet a járványügyi bizottság szakemberei javasoltak.

A jelenlegi helyzet az ünnepnapokban, amikor kevesebbet teszteltek, úgy tűnt

5 494 a 7 napos fertőzöttségi átlag. Az egész ország fekete zónában van. 25 százalék feletti a PCR tesztek esetében a pozitivitási ráta. Antigén tesztek esetében a pozitivitási ráta 8,8 százalék. Naponta átlagosan hamarosan 100 ezer feletti antigéntesztre kerülhet sor.

Január 11-hez 3500 körüli a kórházban várható betegszám. Csökken a szabad lélegeztetőgépekkel ellátott kórházi ágyak száma, melyből már csak 77 szabad ágy van az egész országban.

2 716 személy halt meg már eddig a járvány kirobbanása óta Szlovákiában.

Milan Krajniak (Sme rodina) szociálisügyi miniszter:

Hírdetés

Érvényes, hogy minél hamarabb bevezetjük a szigorú intézkedéseket, annál hamarább lehet megszüntetni őket.

1 nap 2 nap előnyt jelent.

Minden munkáltatónak meg kell határoznia, kire van szükség a munkahelyen, és ki az, aki otthonról dolgozhat. Akik munkahelyre utaznak, igazolással kell rendelkezniük a munkaadótól.

Každý zamestnávateľ by mal podľa ministra práce určiť, ktorí zamestnanci majú pracovať z domu a ktorí nie. Zamestnávatelia, ktorí budú dochádzať do práce, by mali mať pri sebe potvrdenie od zamestnávateľa, oznámil Krajniak.

Branislav Gröhling (SaS) arra hívta fela figyelmet, hogy minél fegyelmezettebbek leszünk az intézkedések betartása során, annál hamarább nyithatják meg az iskolákat.

“A helyzet, amibe kerültünk, közös felelősségünk, Indokolatlan a kérdés, hogy mit és hogyan fogunk ellenőrizni a járások között, amikor a helyzet ennél sokkal súlyosabb” – nyomatékosította Gröhling.

Mikas tisztifőorvos:

A járványügyi helyzet alakulása az elmúlt napokban elengedhetetlenné tette az új intézkedések bevezetését. Elmondta, hogy a Közegészségügyi Hivatal még ma közzéteszi az elfogadott intézkedéseket tartalmazó új rendeletet.

Krajčí elmondta, hogy jelenlegi fázisban már nincs hova szogorítani. Ennél már csak a totális leállás a szigorúbb, amikor a nagyvállalatok is leállnak. Erre még nem kerül sor, de ott is minimalizálják azok számát, akikre szükség van a munkahelyeken.

Milan Krajniak kilátásba helyezte, hogy amint megérkeznek az antigéntesztek, várhatóan tesztelni fogják az iskolaköteles diákokat és tanárokat, azok megnyitása érdekében.

Frissítjük.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »